İnvaziv tümör hücrelerinin bazal membranlarla anormal ilişkileri

1990

Bazal membran (BM), paranşim hücrelerini intertisyel stromadan ayıran ince amorf bir matriks'tir. Kendi içinde 4 tabakaya ayrılır. Kollajen tip IV, laminin, heparin sülfat proteoglikanlar başlıca ve özgün bileşenleridir. BM'Iarın hücre adezyonunda, selektif filtrasyon, morfogenezis ve mitogenezis'de önemli görevleri vardır. Neoplazm 'larda normal hücrelere matriks arasındaki ilişkiler değişir ve bozulur. Tümör hücreleri bunu BM'ın bütünlüğünü bozarak ve BM yapısında, bileşenlerinde disorganizasyona yol açarak gerçekleştirirler.
Basal membrane (BM)s, are thin amorphous matrixes which separate the parenchymal cells from their underlying interstitial stroma. There can be 4 zones in BMs. A BM-specific collagen, type IV collagen, laminin and a specific heparan sulfate proteoglycan are the main components found in BMs. The BM plays an important role in cell adhesion, selective filtration, morphogenesis and mitogenesis. Interactions between normal cells and the maırix are altered and defective in neoplasia. Tumor cells cause these changes by breaking off the integrity of BM s. They disorganized the structure and components of it.

İnvaziv tümör hücreleri, Bazal membranlar, Anormal ilişkiler, Abnormal relationships, Basement membranes, Invasive tumor cells

Güler, Asuman. H. (1990). ''İnvaziv tümör hücrelerinin bazal membranlarla anormal ilişkileri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17(3), 521-525.