2011-04-01

Bu çalışmada, Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü öğretmen adaylarının Biyoloji Laboratuvarı kapsamında seçtikleri biyoloji konularını, proje tabanlı öğrenme yaklaşımıyla öğrenmelerinin akademik başarılarına etkisi belirlenmiştir. Ayrıca adayların proje oluşturma süreci, proje ürünleri ve bilimsel süreç becerileri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, tarama modeli ve deneme modellerinden olan ön test son test kontrol gruplu deneysel model birlikte kullanılmıştır. Öğretmen Adayı Kişisel Bilgi Formu, Biyoloji Başarı Testi, Proje Önerisi Değerlendirme Formu ile Proje Sunumu Gözlem Çizelgesi olmak üzere dört farklı ölçme aracı kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde, bağımsız gruplarda t-testi, bağımlı gruplarda t-testi, tek yönlü ANOVA testi kullanılmış ve aritmetik ortalama ( ), standart sapma (s.s), frekans (f), yüzde (%) değerleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak; deney grubu ile kontrol grubu arasında biyoloji konularındaki akademik başarıları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.
In this study, Science Education Department of prospective teachers selected topics on biology. We evaluated if project-based learning approach in teaching biology made an effect on the candidates’ academic achievement, project creation process, the products of the project, and science process skills. In this research survey and trial models was used incorporation, and the data was collected by using four different measuring tools: Candidate Personal Information Form, the Biology Achievement Test, the Form on Project Proposal, and Project Presentation Observation Scale. We used one-way ANOVA, t-test -for dependent groups- and ttest-for independent groups to analyze the data collected. The arithmetic mean ( ), standard deviation (s.d), frequency (f), percentage (%) values were calculated. As a result, Project-based learning approach in teaching biology didn’t make an effect on the prospective teachers’ academic achievement.

Proje tabanlı öğrenme, Öğretmen adayı, Fen bilgisi öğretmenliği, Biyoloji, Project based learning, Prospective teachers, Science education department, Biology

Özer, D.Z. ve Özkan M. (2011). “Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının fen bilgisi öğretmenliği bölümü öğretmen adaylarının biyoloji konularındaki akademik başarılarına etkisi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 24(1), 181-207.