Yükleniyor...

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Alerjik rinit (AR), yaşam kalitesini, okul başarısını ve iş performansını olumsuz etkileyen, IgE aracılı inflamasyonla karakterize, insidansı ve prevalansı giderek artan kronik bir üst solunum yolu hastalığıdır. Çalışmamızda AR'li çocuklarda alerjen duyarlılıklarının görülme sıklığının ve diğer alerjik hastalıklarla olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Polikliniği'ne başvuran 12-18 yaş arası 138 alerjik rinit tanılı hasta dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, deri prik testi (DPT) ve/veya alerjen spesifik immünglobulin E (SpIgE) ile belirlenen alerjen duyarlılıkları ve eşlik eden diğer alerjik hastalıkların varlığı retrospektif olarak incelendi. Çalışmamızda ortalama tanı yaşı 14,7±1,7 yıldı. Hastaların 86'sı (%62,3) erkekti. DPT ve/veya SpIgE ile hastaların %84,1'i atopik saptandı ve en sık saptanan alerjenler çimen polenleri (%54,3) ve akarlardı (%53,6). Alerjik rinite en sık eşlik eden hastalık %50,7 ile astım, ikinci sırada ise %35,5 ile alerjik konjonktivitti. Alerjik rinitli hastalarda tanı gruplarına göre alerjen duyarlılıkları incelendiğinde; sadece AR tanılı hastalarda en sık akar genel (%51,3), AR + astımlı olgularda en sık akar genel (%62,0), AR + alerjik konjonktivit tanılı hastalarda en sık polen genel (%65,5) ve AR + astım + alerjik konjonktivit tanılı hastalarda en sık polen genel (%75,0) duyarlılıkları saptandı. Alerjik rinitli hastalarda alerjen duyarlılıklarının ve eşlik eden komorbiditelerin bilinmesi, olguların tanı ve tedavisinde gereklidir. Çalışmamızdan elde ettiğimiz veriler sonucunda alerjik rinitli çocuklarda en sık polen ve akar duyarlılığı saptanmıştır. Alerjik rinite en sık astım ve alerjik konjonktivit hastalıklarının eşlik ettiği görülmüştür. Hastaların takiplerinde bu sonuçların göz önünde tutulmasının faydalı olacağı ve yapılacak daha kapsamlı çalışmalara ışık tutacağı düşünülmüştür.
Allergic rhinitis (AR) is a chronic upper respiratory tract disease characterized by IgE-mediated inflammation, negatively impacting quality of life, academic performance, and work productivity, with increasing incidence and prevalence. Our study aimed to investigate the frequency of allergen sensitivities and their relationship with other allergic diseases in children with AR. A total of 138 patients aged 12-18 years diagnosed with allergic rhinitis were included in the study, conducted at the Pediatric Allergy Department of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine. The patients' age, gender, results of skin prick tests (SPT) and/or allergen-specific immunoglobulin E (IgE) tests, and the presence of other accompanying allergic diseases were retrospectively examined. The mean age at diagnosis was 14.7±1.7 years. Of the patients, 86 (62.3%) were male. Among the patients tested with SPT and/or IgE, 84.1% were found to be atopic, with grass pollens (54.3%) and dust mites (53.6%) being the most commonly identified allergens. Asthma was the most common comorbidity with allergic rhinitis (50.7%), followed by allergic conjunctivitis (35.5%). When allergen sensitivities were examined according to diagnosis groups in allergic rhinitis patients, the most common allergen sensitivity was dust mites (51.3%) in AR-only cases, dust mites (62.0%) in AR + asthma cases, pollen (65.5%) in AR + allergic conjunctivitis cases, and pollen (75.0%) in AR + asthma + allergic conjunctivitis cases. Awareness of allergen sensitivities and accompanying comorbidities is essential for the diagnosis and treatment of allergic rhinitis patients. Our data suggest that pollen and dust mite sensitivities are the v most common in children with allergic rhinitis, often accompanied by asthma and allergic conjunctivitis. Considering these results in patient follow-ups could be beneficial and shed light on more comprehensive studies.

Anahtar kelimeler

Çocuklarda alerjik rinit, Alerjen duyarlılığı, Atopi, Deri prik testi, Alerjen spesifik IgE, Allergic rhinitis in children, Allergen sensitivity, Atopy, Skin prick test, Allergen-specific IgE

Alıntı

Eryılmaz, B. (2024). Alerjik rinitli olgularda alerjen duyarlılıklarının retrospektif olarak araştırılması ve diğer alerjik hastalıklarla olan ilişkisinin değerlendirilmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.