Diyarbakır’da mevlid geleneği ve bazı iller ile karşılaştırmalı bir analiz

Yanmış, Mehmet

Mevlid, Hz. Muhammed’in doğumunu ve mucizelerini anlatan mesnevi tarzındaki metinlerdir. 10. yüzyıldan sonra ise, Hz. Peygamberi, bazı devlet büyüklerini ve tarikat şeyhlerini anmak, Allah’a şükretmek için yapılan merasimlerin ismi olmuştur. İslam dünyasında farklı dillerde yazılmış yüzlerce mevlid örneği vardır. Diyarbakır ve çevresinde de çok sayıda mevlid yazılmıştır. Hüseyin Bateî’nin yazdığı mevlid ise hiç şüphesiz ki bunların en yaygın olarak okunanıdır. Bölgedeki mevlid törenleri de Türkiye’nin diğer bölgelerinde yapılan törenlerden farklı sosyal özellikler taşımaktadır.
Mawlid al Nabi, written in style of Mathnawi, is a kind of text which tells the birth and miracles of Prophet Mohammed. After 10. century, it has turned out to be the name of ceremonies during which the Prophet, some of the state governors and the sheiks of state have been commemorated and Allah has been praised. There are hundreds of examples of Mawlids written in different languages in the Islamic world. There are also lots of Mawlids written in Diyarbakır and its neighborhood. The one that was written by Huseyin Batei is undoubtly the most widely known and read. The Mawlid ceremonies held in the region have different social characteristics from the ones in the other parts of Turkey as well.

Mevlid, Mevlid töreni, Hüseyin Bateî, Mawlid, Ceremony of mawlid, Huseyin Batei

Yanmış, M. (2012). "Diyarbakır’da mevlid geleneği ve bazı iller ile karşılaştırmalı bir analiz". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 21(1), 115-133.