Bu çalışma Zeynî şeyhi Safiyyüddîn Efendi’nin (öl. 919/1513) torunlarından Davudzâde Mehmed b. Mustafa tarafından kaleme alınan Ricâl-i Zeyniyye adlı risâle incelenmeye çalışacaktır. Eserin tasavvuf tarihi açısından önemi, XV. yüzyıldan itibaren Abdüllatîf Kudsî (öl. 856/1452) ile Bursa’da oluşan Zeyniyye kültürünün teşekkülü ve temsilcileri hakkında bilgi vermesidir. Bu yönüyle Bursa Zeyniyye dergâhı şeyhlerinden Mehmed b. Sa‘dî’nin (öl. 1040/1630) Vefeyâtnâme’sine geniş ölçüde benzemekle birlikte hem ondan hem de sonraki şeyhlerden bahsetmesi nedeniyle bir anlamda Mehmed b. Sa‘dî’nin mezkûr risâlesinin tamamlayıcısı niteliğindedir.
This paper attempts to examine Rijâl-i Zayniyya, one of the biographies (wafayâtnâma) of the Zayniyya Order, written by Davûdzâde Mehmed b. Mustafâ who, the grandchild of Zaynî shaikh Safî al-Dîn (d. 919/1513). From the point of history of tasawwuf, the importance of this treatise is that it gives comprehensive information of Zayniyya culture that was formed with Shayhk ‘Abd al-Latîf al-Qudsî (d. 856/1452) in Bursa from the XVth century onwards and of its representatives. From this view, it not only resembles Wafayâtnâma of Mehmed b. Sa‘dî (d. 1040/1630) who was one of the shayhks of Bursa Zayniyya Tekke, but also completes the Wafayâtnâme by mentioning some shaihks who guided people sprituality after the death of Mehmed b. Sa‘dî.

Tasavvuf tarihi, Zeyniyye Vefeyatnâme, History of Tasawwuf, The Zayniyya, Biography

Tek, A. (2004). "Osmanlı Tasavvuf Tarihi kaynağı olarak Bursa Vefeyâtnâmelerinden Ricâl-i Zeyniyye". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 13(2), 215-230.