Kısraklarda pneumovagina'nın sağaltımında kullanılan operatif teknikler

1999

Kısraklarda pneumovagina perineal bölgede uygulanan plastik operasyonlarla sağaltılabilmektedir. Bu amaçla Caslick tarafından tarif edilen operasyon yöntemi, daha sonraki yıllarda değişik araştırmacılar tarafından modifiye edilmiş veya pneumovaginanın sağaltımı için prensipte farklılık gösteren operatif yöntemler geliştirilmiştir. Bu derlermede pneumovaginanın sağaltımında kullanılan perineal plasti yöntemleri tanıtılarak, farklı açılardan karşılaştırılmaktadırlar.
Die Pneumovagina bei Stuten kann durch chirurgische Methoden behandelt werden. Die zum ersten mal von Caslick beschriebene Valvuloplastie Methode wurde in den folgenden Jahren von verschiedenen Autoren zum Teil modifiziert oder gar for diesen Zweck zu im Prinzip unterschiedlichen chirurgischen Methoden verändert. Die Methoden der chirurgischen Pneumovaginabehandlung werden beschrieben und unter Einbeziehung eigener Erfahrungen aus verschiedenen Aspekten miteinander verglichen.

Pneumovagina, Kısrak, Perineoplasti, Vulvoplasti, Operasyon metodu, Stute, Operationstechnik

İntaş, K. S. (1999). ''Kısraklarda pneumovagina'nın sağaltımında kullanılan operatif teknikler''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(1-2), 263-274.