Sanatsal benlik kavramının benliğin diğer boyutları ile ilişkisi

Tezer, Esin

Bu araştırmanın amacı, sanatsal benlik kavramı ile benliğin diğer boyutları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesinin çeşitli bölüm ve sınıflarında okumakta olan toplam 172 (111 kız, 59 erkek, 2 cinsiyet belirtmemiş) öğrenciye Sanat Benlik Kavramı Ölçeği (SBKÖ) ve Tennesse Benlik Kavramı Envanteri (TBKE) uygulanmıştır. Sanat benlik kavramı yüksek ve düşük olan üniversite öğrencilerinin benliğin fiziksel, ahlaki, kişisel, aile ve sosyal alt boyutlarında kendilerini algılamaları açısından farklılık bulunup bulunmadığını incelemek amacıyla yürütülen çoklu varyans analizi (MANOVA) sonuçları, sanatsal benlik kavramı yüksek olan grupta yer alan öğrencilerin kişisel ve sosyal benlik kavramı puan ortalamalarının sanatsal benlik kavramı düşük olan grupta yer alan öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek olduğunu göstermiştir. Bulgular, sanatsal benlik kavramının kişisel ve sosyal benlik kavramları üzerindeki rolü ve öğrencilerin gelişim özellikleri açısından tartışılmıştır.
The purpose of this study was to investigate the relationships between art self concept and the other dimensions of self. For this purpose, art Self Concept Scale (ASCS) and Tennessee Self Concept Inventory (TSCI) were administered to 172 (111 female, 59 male, 2 missing value for gender) Middle East Technical University students who were attending to different departments of Faculty of Education. One way multivariate analysis of variance (MANOVA) was carried out to investigate the differences between high and low art self concept groups in terms of five dimensions of self concepts (physical, moral, personal, family, and social). Results yielded that those students who were in high art self-concept group scored significantly higher in personal and social dimensions of self concept than those in low art self concept group. Results are discussed in relation to the role of art self concept in personal and social self concepts and developmental nature of university students.

Sanatsal benlik kavramı, Art self concept, Benlik kavramının boyutları, Üniversite öğrencileri, Multidimensional self-concept, University students

Oğuz, N. ve Tezer E. (2009). "Sanatsal benlik kavramının benliğin diğer boyutları ile ilişkisi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(1), 231-244.