Karayaka toklularda bazı kan değerleri üzerinde araştırmalar

1999

Bu araştırmada bir yaşlı 60 erkek Karayaka toklu materyal olarak kullanılmıştır. Fakültemiz Araştırma Merkezi 'nde barındırılan hayvanlardan alınan kan örnekleri hematokrit, sodyum (Na), potasyum (K) ve glutatyon (GSH) yönlerinden incelenmiştir. Hematokrit değer ortalama % 36.6 olarak bulunmuş, alyuvar potasyum değerleri 60 mmol/l'nin üzerinde olan hayvanlar yüksek potasyum tipli (HK), 28-42 mmol/l arası orta (MK), 19 mmol/l'den aşağıda olanlar ise düşük potasyum tipli (LK) olarak tanımlanmıştır. Her üç tipte, plazma K miktarı yaklaşık olarak ortalama 4. 5 mmol/l, Na miktarı ise 144 mmol /1 olarak benzer bulunmuştur. Hayvanların tamamında GSH düzeyleri 76-94 mg/di alyuvar olarak yüksek (GSHH) sınıfla bulunmuştur.
In this study one year old 60 Karayaka yearlings (male) belong to Research Center of Faculty of Veterinary Medicine were used as research material.Blood sarnples taken from jugular vein were analyzed for hematocrit, sodium (Na), potassium (K) and red cell glutathione (GSH ). Average hematocrit values were determined as 36.6 %. Animals having over 60 mmol/l potassium, were designated as high potassium (HK). between 28-42 medium (MK), and lower than 19 mmol/l'low potassium (LK) types. In all types approximately mean plasma K and Na concentrations were 4. 5 and 144 mmol/l respectively. All of the animals were designated as high glutathione type (GSHH) due to 76-94 mg/dı red cell values.

Hematokrit, Na, K, GSH, Karayaka koyunu, Hematocrit, Karayaka yearlings

Aydın, C. vd. (1999). ''Karayaka toklularda bazı kan değerleri üzerinde araştırmalar''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(1-2), 57-64.