A field study on top management training potentials of Turkish universities

Bursa Uludağ Üniversitesi

The main aim of higher education institutions and education systems is to give the technical, practical, behavioral knowledge and skills necessary for business life in order to have a successful professional career. When evaluated in this context, one of the top career steps or titles that individuals can reach in their professional life in commercial business is to be the general manager (CEO) of a company. In this context, for many young people who are at the beginning of their career or who are try to choose a profession, the way and methods that the general manager or CEO of a commercial enterprise tracks are treated as role models. The educational backgrounds of the CEOs, the methods they follow in their career steps, and the positions they work on the way to the CEO, inspire many high school students in their choice of department in universities as well as universities preferences. It is an important university ranking index followed by students from the "Alma Mater Index" created by David Matthews of Times Higher Education to facilitate university choices according to the employment performance of the universities graduates of the students. Main aim of this study, it to investigate Turkish universities senior manager training performance with Alma Mater Index methodology among Fortune Turkey 500 Big Turkish Companies listed firms’ general managers.
Yükseköğretim kurumlarının ve eğitim sistemlerinin temel amacı, bireylerin başarılı bir mesleki kariyere sahip olabilmeleri için iş yaşamında gerekli olan teknik, pratik, davranışsal bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Bu kapsamda değerlendirildiğinde ticari iş yaşamında, bireylerin meslek hayatlarındaki ulaşabilecekleri en üst kariyer basamaklarından ya da unvanlarından biri, bir şirketin genel müdürü (CEO) olmaktır. Bu kapsamda, kariyerinin başında olan ya da meslek tercihinde bulunmak üzere olan pek çok genç için, ticari işletmelerde genel müdür ya da CEO unvanında bulunan bireylerin izledikleri yol ve yöntemler rol modeli olarak ele alınmaktadır. CEO'ların eğitim geçmişleri, kariyer basamaklarında izledikleri yöntemler ve CEO’luğa giden yolda çalıştıkları pozisyonlar özellikle meslek ve gelecek tercihlerini kurgulama çabasında olan pek çok lise öğrencisine üniversite ve üniversitelerdeki bölüm tercihlerinde ilham vermektedir. Öğrencilerin mezunlarının istihdam edilirlik performansına göre üniversite tercihlerini kolaylaştırmak maksadıyla Times Higher Education'dan David Matthews tarafından oluşturulan “Alma Mater Index” aday öğrenciler tarafından takip edilen önemli bir üniversite sıralama indeksidir. Söz konusu endeks Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin CEO'larını ve üst düzey yöneticilerini mezun oldukları üniversite ve bölüm bazında mercek altına alarak üniversiteleri, üst düzey yönetici yetiştirme performansına göre sıralamaktadır. Bu çalışmada söz konusu endeks dikkatte alınarak Türk üniversitelerinin yönetici yetiştirme performansları, 2017 Fortune 500 Türkiye sıralamasında yer alan firmalarındaki genel müdürlerin mezun oldukları üniversiteler ve bölümler açısından incelenmiştir.

Universities, Professional education, Career, Fortune 500, CEO, Üniversiteler, Yönetici yetiştirme, Kariyer, Genel müdür

Çiftçoğlu, B. A. (2016). "A field study on top management training potentials of Turkish universities". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 35(2), 55-73.