1990

Bursa koşularında kolzada en uygun melezleme zamanını saptamak amacıyla yapılan bu araştırmada, Batı Alman orjinli Chr. 1617!82 ve Cobra 0-0 çeşitleri kullanılmıştır. Chr./1617182 çeşitli melezlemelerde ana olarak ele alınmıştır. Araştırtmada 3 farklı melezleme zamanı uygulanmıştır. Bunlar; kastrasyondan hemen sonra, 24 saat sonra ve 48 saat sonra melezlemedir. Elde edilen bulgulara göre, kotasyondan 48 saat sonra melezlemelerin daha başarılı olduğu saptanmıştır.
In order to determine tiıe best pollination time in raps this experiment was conducted in 1988. Two raps varieties introduced from West Germany, Chr. 1617182 and Cobra 0-0, were used in crossing. 17ree different po/lination times were applied in tlıe study. Palination wlien emasculation was been completed, and 24 and 48 lıours after emasculation. According to tlıe results obtained pollination after 48 hours gave tlıe best pollination time. 17e lighest rate of fertilized flowers and tht largest amount of lıybrid seed were obtained in tlıis treatment.

Bursa, Kolzada, Kastrasyon, Rapeseed, Castration

Göksoy, A. T. vd. (1990). Bursa koşullarında kolzada en uygun melezleme zamanının saptanması üzerinde bir araştırma''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1), 13-18.