2009-04

Dülger, Hikmet Ergin
Erel, Özlem

Ortadoğu Yayınları

Adli tıpta yaş tayini, gerek canlıda gerekse ölüde kimlik tespitinde yaygın olarak kullanılmakta ve cezai ve hukuki sorumluluğun belirlenmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Yaş tayininde, günlük uygulamada sıklıkla kullanılan yöntem, fiziksel muayene ile birlikte, kemik gelişiminin radyolojik olarak görüntülenmesi ve hazırlanmış atlaslara uyarlanarak kemik yaşının tespiti esasına dayanmaktadır. Çalışmamızda Türkiye’de yaş tayininde yaygın olarak kullanılan ve 5 ayrı coğrafi bölgede bulunan Gaziantep, Fırat, Adnan Menderes, Uludağ ve Düzce Üniversitelerinin Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlıkları tarafından da kıstas alınan “Gök Atlası”na göre yaş verilerinin değerlendirilerek irdelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, 1998-2005 tarihleri arasında çeşitli nedenlerle mahkeme tarafından yaş tayini istenen 275’i erkek, 312’si kadın toplam 587 olgu değerlendirmeye alındı. Radyolojik inceleme ile çeşitli yaş gruplandırılmaları yapılarak kronolojik yaş ve kemik yaşı arasındaki uyum veya farklılık olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: 0-12 yaş grubuna giren 39 olgunun 31 (%79.5)’inin kemik yaşı kronolojik yaşından büyük, 6 (%15.4)’sının kemik yaşı kronolojik yaşı ile uyumlu ve 2 (%5.1)’sinin kemik yaşı kronolojik yaşından küçük bulundu. 13-22 yaş grubunda kronolojik yaşa göre ileri düzeyde kemik gelişimi olguların %79.8’inde, kronolojik yaşa göre geri kalmış kemik gelişimi %9.6’sında ve kemik ve kronolojik yaş uyumu %10.6’sında tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmada, puberte dönemindeki fiziksel gelişmenin kemik gelişimi üzerindeki önemli etkisi ve kesin yaş tayini yapılamayan puberte sonrası ileri yaşlarda yeni ve gelişmiş tekniklerin rutin uygulamada kullanılması gerektiği vurgulandı. Özellikle toplumumuza özgü atlasın bir an önce hazırlanması gerektiği sonucuna varıldı.
Objective: In forensic medicine practice, age determination is used for forensic identifications of living and dead people. Age determination is important to clarify the legal obligations of people and their punishment. Recently, the most common method for age prediction is physical examination, as well as radiologic evaluation of bone growth and other methods designed for age prediction. The aim of our research was to assess the age determination cases, which were analyzed according to the "Gok Atlas" frequently used in Turkey, in the Department of Forensic Medicine in 5 different universities, Gaziantep, Firat, Adnan Menderes, Uludag and Duzce. Material and Methods: In this study, 275 male and 312 female cases were included who were referred to the university by the courts for age determination between 1998 and 2005 years. Bone ages and chronological ages were compared radiologically to determine the similarities or differences in several age groups. Results: In the 0-12 age group (total 39 cases), 31 cases (79.5%) had bones ages higher than the chronological ages, 6 cases (15.4%) had equivalent bone and choronological ages and 2 cases (5.1%) had bone ages lower than the chronological ages. In the 13-22 age group, bone ages were higher than chronological ages in 79.8%, lower in but %9.6 and the were equivalent to chronological ages in 10.6%. Conclusion: Physical growth seems to affect the growth of bones in the "pubertal period". For age determination after puberty, the use of more sophisticated methods is suggested In conclusion, a method of age determination suitable for the Turkish population is urgently required.

Age determination by skeleton, Forensic medicine, Pyle method, Bone-age, Turkish children, Greulich, Boys, General & internal medicine, Yaş tayini, Adli tıp

Baransel, A. vd. (2009). "1998-2005 yılları arasında Türkiye'de 5 farklı bölgedeki üniversitelerin Adli Tıp Anabilim dallarında raporladırılan yaş tayini olgularının i̇rdelenmesi". Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi, 29(2), 304-313.