Yükleniyor...

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Semptomatik tiroid nodülleri bulunan olgularda, radyofrekans ablasyon (RFA) tedavisi, kullanımı gün geçtikçe artan, hacim azaltmada etkili cerrahiye alternatif bir termal ablasyon yöntemidir. Bununla birlikte, hangi teknik parametrelerin RFA'ya verilen yanıtı etkileyebileceği konusunda yapılan çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın asıl amacı RFA tedavisinin etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmektir, ayrıca hangi teknik parametrelerin RFA'ya verilen yanıtı etkileyebileceğini belirlemektir. Bu çalışmaya, benign tiroid nodülü bulunan, yaş aralığı 23-84 (ortalama:54,26) toplam 42 olgu (28 kadın, 14 erkek) dahil edildi. Tüm işlemler lokal anesteziyle, ultrasonografi (USG) kılavuzluğunda ve içten soğutmalı elektrod kullanılarak yapıldı. RFA işlemi sonrasında 1, 2, 3, 5 8 ve 12. aylarda USG ile volüm takibi yapıldı. İşlem sonrası 8/42 olguda (%19) minör komplikasyon izlendi. 4 'ünde işlem yerinde geçici ağrı, 1 hastada seste geçici çatallanma, 1 hastada az miktarda kendini sınırlayan kanama, 1 hastada geçici boyun ağrısı, 1 hastada kulağa vuran geçici ağrı oluştu. Volüm küçülme 1. ay sonunda daha fazla olup takip eden süreçte her ay bir öncekisinden daha az olmak üzere artarak devam etmiştir (p<0,05). Takip süresince volümdeki azalma, bası bulgularını ortadan kaldırdığı, semptomatik rahatlama ve kozmetik açıdan yarar sağladığı memnuniyet indeksinin yüksek olmasından anlaşılmaktadır (ortalama indeks 4,52±0,67). Cihaz kaynaklı teknik parametrelerden güç (watt) ve aktif uç uzunluğun birbiriyle pozitif korelasyonu ve bu parametrelerin artmasıyla nodülde daha fazla volüm küçülmesi izlenmiştir (p<0,05). Benign semptomatik tiroid nodüllerinde RFA, semptomatik ve kozmetik açıdan iyileştirme sonuçlarıyla etkin, güvenli ve uygulaması kolay bir ablasyon yöntemidir. Deneyimli ellerde, doğru hasta seçimi ve doğru teknik parametreler kullanılarak RFA ile çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.
In cases with symptomatic thyroid nodules, radiofrequency ablation (RFA) therapy is an alternative thermal ablation method to volume reduction surgery, the use of which is increasing day by day. However, studies on which technical parameters can affect the response to RFA are limited. The main purpose of this study is to evaluate the effectiveness and reliability of RFA treatment, as well as to determine which technical parameters may affect the response to RFA. A total of 42 cases (28 women, 14 men) with benign thyroid nodules between the ages of 23 and 84 (December average: 54,26) were included in this study. All procedures were performed with local anesthesia, guided by ultrasound (USG) and using an internally cooled electrode. After the RFA operation, 1, 2, 3, 5, 8 and 12. volume monitoring was performed with USG during the months. Minor complications were observed in 8/42 cases (%19) after the procedure. temporary pain at the procedure site in 4 of them, temporary bifurcation in the voice in 1 patient, a small amount of self-limiting bleeding in 1 patient, temporary neck pain in 1 patient, temporary pain hitting the ear in 1 patient occurred. Volume reduction 1. it increased more at the end of the month and continued to increase less each month in the following period than the previous one (p< 0,05). It is understood that the decrease in volume during the follow-up period eliminates the signs of pressure, provides symptomatic relief and cosmetic benefits due to the high satisfaction index (mean index is 4,52±0,67). The positive correlation of power (watt) and active tip length from the technical parameters of the device with each other and more 7 volume reduction in the nodule were observed with increasing these parameters (p<0,05). In benign symptomatic thyroid nodules, RFA is an effective, safe and easy to perform ablation method with symptomatic and cosmetic improvement results. In experienced hands, much more successful results can be achieved with RFA by using the right patient selection and the right technical parameters.

Anahtar kelimeler

Benign tiroid nodülü, Radyofrekans ablasyon, Tedavi etkinliği, Benign thyroid nodüle, Radiofrequency ablation, Treatment efficiency

Alıntı

Gökçe, S. (2023). Benign tiroid nodüllerinde radyofrekans ablasyon tedavisinin etkinliğinin ve işlemle ilgili parametrelerin birbiriyle ilişkisinin radyolojik açıdan retrospektif olarak değerlendirilmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.