Primer sezaryen doğum oranını etkileyen faktörler

2021-04-19

Bülbül, Mehmet

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada artan sezaryen doğum (SD) oranlarının sebeplerinin araştırılması amaçlanmıştır. Hastanemizde 2014-2017 yılları arasında tek bir hekimin sorumluluğunda doğum yapan kadınlar retrospektif olarak değerlendirildi. SD oranları ve nedenleri araştırıldı. Bu süre içinde 3488 doğum gerçekleşti. Bunların 2108’i (%60,4) vajinal doğum, 1380’i (%39,6) SD idi. SD’ların yaklaşık yarısı (%49,6) primer SD (PSD) idi. Hiçbir hastaya isteğe bağlı SD yapılmadı. PSD oranı %19,6 olarak saptandı. PSD olan kadınların %61,5 nullipar, %38,5’i multipardı. Multipar gebelerde en sık PSD endikasyonları sırasıyla fetal distres (%23,9), uzamış eylem (%14,8) prezentasyon anomalisiydi (%14,5). Nullipar gebelerde ise uzamış eylem (%28,5), fetal distres (%21,4) ve baş pelvis uyuşmazlığı (%18,8) en sık nedenlerdi (p<0,05). Ayrıca zaman içinde SD oranlarında bir miktar artış saptandı. Sonuçlarımıza göre isteğe bağlı SD yapılmadığında, tüm sevkleri alan tersiyer bir merkezde bile PSD oranı %19,6 civarındadır. PSD’ların en sık sebebi uzamış eylem, fetal distres, baş pelvis uyuşmazlığı ve perzentasyon anomalisiydi. Sadece ihtiyacı olan kadına SD uygulamak hem PSD hem de mükerrer SD oranlarını azaltacaktır.
In this study, it was aimed to investigate the causes of increasing cesarean delivery (SD) rates. Women who gave birth under the responsibil ity of a single physician in our hospital between 2014-2017 were evaluated retrospectively. SD rates and causes were investigated. During this time, 3488 births occurred. Of these, 2108 (60.4%) were vaginal delivery, 1380 (39.6%) were SD. About half (49.6%) of SD were primary SD (PSD). Optional SD was not applied to any patient. The rate of PSD was found to be 19.6%. 61.5% of women with PSD were nulliparous and 38.5% were multiparous. The most common PSD indications in multiparous pregnant women were fetal stress (23.9%), prolonged labor (14.8%) presentation anomaly (14.5%), respectively. In nulliparous pregnant women, prolonged labor (28.5%), fetal stress (21.4%) and head pelvis incompatibility (18.8%) were the most common causes (p<0.05). According to our results, the PSD rate is around 19.6% even when optional SD is not made. The most common causes of PSD were prolonged labor, fetal stress, head pelvis incompatibility, and presentation anomaly. Applying SD only to women in need will reduce both PSD and recurrent SD rates.

Primer sezaryen doğum, Endikasyon, Risk faktörleri, Sezaryen doğum oranları, Primary cesarean delivery, Indication, Risk factors, Cesarean delivery rates

Bülbül, M. (2021). ''Primer sezaryen doğum oranını etkileyen faktörler''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 47(1), 111-115.