Mide duodenum ülser perforasyonlarında iskemi ve hiperasiditenin rolü

1982

Birinç, Şerif

Bursa Üniversitesi

Bu araştırma 1 Ocak 1978-31 Aralık 1980 tarihleri arasında Bursa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kürsüsünde tetkik ve tedavi olan 112 olgunun ve 28 Mart 1979-11 Eylül 1980 tarihleri arasında Bursa Tıp Fakültesi Deney Hayvanları ve Araştırma Merkezinde 36 sıçan üzerinde yapılan deneysel çalışmanın sonuçlarının değerlendirmesini içermektedir. Çalışmalarımızda iskeminin ve hiperasiditenin peptik ülser perforasyonlarının meydana gelişinde önemli birer faktör olduğunu saptamaya çalıştık ve elde ettiğimiz bulgularla da literatür ışığı altında bu faktörlerin önemini vurgulamış olduk.

Mide duodenum ülser perforasyonları, İskemi, Hiperasidite

Birinç, Ş. (1982). Mide duodenum ülser perforasyonlarında iskemi ve hiperasiditenin rolü. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi.