Bursa Uludağ Üniversitesi

Farklı bitki büyüme düzenleyicileri (askorbik asit, prolin ve salisilik asit) ve dozlarının(0, 50, 100, 150, 200, 250 mg/L) ayçiçeğinde tane verimi ve kalitesi üzerine etkisinibelirlemek amacıyla planlanan bu çalışma 2022 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi ZiraatFakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi deneme alanlarında yürütülmüştür.Denemeler iki faktörlü tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarakkurulmuştur. Araştırmada ele alınan bütün bitki büyüme düzenleyicileri, 0 (kontrol)dozuna göre daha yüksek verim değerleri sağlamıştır. Salisilik asit ve prolin uygulananparsellerden, askorbik asit uygulananlara göre daha yüksek tane verimi elde edilmiştir.Bütün bitki büyüme düzenleyicileri bakımından en yüksek tane verimleri 200 ve 250mg/L uygulama dozlarında belirlenmiştir. Bitki büyüme düzenleyicileri x uygulamadozları interaksiyonu bakımından en yüksek tane verimini sağlayan uygulamalar 200 ve250 mg/L prolin uygulamaları ile 150, 200 ve 250 mg/L salisilik asit uygulamalarıolmuştur. 150 mg/L salisilik asit uygulaması 0 (kontrol) dozuna göre %35 ve 200 mg/Lprolin uygulaması ise %34 oranında daha yüksek tane verimi sağlamıştır. Bu sonuçlardanhareketle kuru koşullarda yetiştirilen ayçiçeğinde kuraklık stresinin olumsuz etkileriniazaltmak için 150 mg/l salisilik asit ile 200 mg/l prolin dozları önerilebilir.
This study, which was planned to determine the effects of different plant growthregulators (salicylic acid, ascorbic acid and proline) and their doses (0, 50, 100, 150, 200,250 mg/L) on seed yield and quality in sunflower, was conducted in 2022, Bursa UludağUniversity Faculty of Agriculture, Agricultural Application and Research Center trialareas. Experiments were set up according to the two factors randomized blocks trialdesign with three replications. All plant growth regulators considered in the studyprovided higher yield values than the 0 (control) dose. Higher seed yield was obtainedfrom plots treated with salicylic acid and proline than from plots treated with ascorbicacid. In terms of all plant growth regulators, the highest seed yields were determined at200 and 250 mg/L application doses. In terms of plant growth regulators x applicationdoses interaction, the applications that provided the highest seed yield were 200 and 250mg/L proline applications and 150, 200 and 250 mg/L salicylic acid applications.Application of 150 mg/L salicylic acid provided 35% higher seed yield and 200 mg/Lproline application provided 34% higher seed yield compared to the 0 (control) dose.Based on these results, doses of 150 mg/L salicylic acid and 200 mg/L proline can berecommended to reduce the negative effects of drought stress in sunflower grown in dryconditions.

Ayçiçeği, Askorbik asit, Prolin, Salisilik asit, Verim, Sunflower, Ascorbic acid, Proline, Salicylic acid, Yield

Koç, E. (2023). Farklı bitki büyüme düzenleyicileri ve dozlarının ayçiçeğinde tane verimi ve kalitesi üzerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.