Yükleniyor...

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Karaciğer biyopsisi birçok karaciğer hastalığı için güvenli ve yararlı bir tanı aracıdır. Çeşitli teknikler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Pediatrik yaş grubunda karaciğer biyopsilerinin endikasyonlarını, tekniklerini, sonuçlarını ve komplikasyonlarını analiz etmeyi amaçladık. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda 1 Aralık 2010 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında karaciğer biyopsisi yapılan 247 çocuk hastanın tıbbi kayıtlarını retrospektif olarak inceledik. 247 hastaya toplam 265 işlem uygulandı. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Ortanca yaş 7,7 yıl (aralık: 1 ay-18 yıl) olup hastaların %52,8'i erkekti. İşlemin en sık endikasyonları serum aminotransferaz yüksekliğinin etiyolojisi (%21,9), kolestaz etiyolojisi (%17), Wilson hastalığı (%13,2) ve viral hepatit takibi/tanısının (%12,1) araştırılmasıydı. Yapılan biyopsilerin 11'inin (%4,2) transplante karaciğer dokusuna ait olduğu görüldü. En sık uygulanan biyopsi türü ultrason eşliğinde tru-cut biyopsiydi (%97,7). En sık görülen histopatolojik tanılar arasında kronik hepatit (%27,9), siroz (%17), kolestatik hepatit (%8,7), otoimmün hepatit (%5,7), intrahepatik safra kanalı eksikliği (%4,9), steatoz (%4,2), Wilson Hastalığı (%3,8) ve neonatal hepatit (%3) yer almaktadır. Yirmi altı (%9,8) biyopsi tanısal değildi. Altı hastada (%2,3) komplikasyon gelişti; bunların tamamı kanamaya bağlı olup biri (%0,4) transfüzyon gerektirdi. Karaciğer biyopsisi, doku örneği almak için kullanılan teknik ne olursa olsun güvenli bir prosedürdür. Perkütan karaciğer biyopsisi, düşük kanamaya bağlı komplikasyon oranı nedeniyle güvenlidir. Bu nedenle hem tanı hem de tedavi takibinde endike olduğu durumlarda tercih edilmelidir.
Liver biopsy is a safe and helpful diagnostic tool for many liver disorders. It can be performed using various techniques. We aimed to analyze the indications, techniques, outcomes, and complications of liver biopsies in the pediatric population. We retrospectively reviewed the medical records of 247 pediatric patients who underwent liver biopsy between December 1, 2010 and December 31, 2020 at Bursa Uludağ University Faculty Of Medicine, Department of Pediatric Gastroenterology. A total of 265 procedures were performed on 247 patients. The data were analyzed statistically. The median age of the patients were 7.7 years (range: 1month-18years) and 52.8% were male. The most common indications for the procedure were investigation of the etiology of elevated serum aminotransferases (21.9%), cholestasis (17%), Wilson disease (13.2%) and diagnosis and monitoring of viral hepatitis (12.1%). It was observed that 11 (4.2%) of the biopsies were from transplanted liver tissue. The most often performed type of biopsy was ultrasound-guided core needle biopsy (tru-cut)(%97.7). The most common diagnoses were chronic hepatitis (27.9%), cirrhosis (17%), cholestatic hepatitis (8.7%), autoimmune hepatitis (5.7%), intrahepatic bile duct deficiency (4.9%), steatosis (4.2%), Wilson's Disease (3.8%) and neonatal hepatitis (3%). Twenty-six (9.8%) biopsies were non-diagnostic. Six patients presented with complications (2.3%), all due to bleeding, one of which was required blood transfusion (0.4%). Liver biopsy is a safe procedure regardless of the technique used to obtain a tissue sample. Percutaneous liver biopsy is safe with a low rate of bleeding-related complications. Therefore, it should be preferred in cases where it is indicated for both diagnosis and treatment follow-up.

Anahtar kelimeler

Karaciğer biyopsisi, Çocuk, Histopatolojik tanı, Komplikasyon, Liver biopsy, Child, Histopathological diagnosis, Complication

Alıntı

Arabacı, S. K. (2024). Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji bölümünde karaciğer biyopsisi yapılan hastaların klinik verilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.