2000-04-18

Bu çalışmada beden sıcaklığı. solunum sayısı, kalp frekansı artışı ve öksür.ük gibi solunum sistemi hastalıkları kompleksi belirtileri gösteren 20 danada amoksisilin ile triınethoprim + sulfadoksin kombinasyonunun etkilerinin karşılaştınlması amaçlandı. Sağaltım aşamasında hasta hayvanlar iki farklı gruba ayrılarak, 7 gün süre ile I. gruba (n=IO) 10 mg/kg dozunda amoksisilin ve Il. gruba (n=IO) 15 mglkg dozunda trimethoprim + sulfadoksin kombinas yonu im. yolla uygulandı. Klinik ve hematolojik muayeneler sa~altım öncesi ve çalışmanın 1., 3., 5., 7.,10. günleri tekrar edildi. Beden sıcaklı~ının I. grupta birinci (p<O.OOI), Il. grupta üçüncü günden (p<O.OOI) itibaren azaldığı gözlendi. Benzer şekilde solunum sayısının her iki grupta üçüncü günden itibaren azaldığı saptandı. Ayrıca kalp frekansında I. grupta üçüncü, ll. grupta beşinci günden (p<O.OOI) itibaren azalma gözlendi. Sonuç olarak sığırların solunum sistemi hastalıkları kompleksinin sa~altımında kullanılan her iki antibakteriyel de etkili olmakla birlikte, amoksisilin kullanılan grupta klinik belirtilerin daha kısa sürede gerilerneye başladığı saptandı.
In this study it was aimed to compare the effects of amoxycilline and trimethoprim + sulphadoxine combination in 20 cattle with elinical signs of bovine respiratory disease complex Sl1Ch as high temperature, respiration and heart rate and cough. At the stage of treatment sick animals were divided lnto two groups; amoxycillin at the dose of 10 mg/kg, was administered to group I (n=ıO), and trimethoprim + sulfadoxine combination, at the dose of 15 mg/kg, was administered to group II (n= I O) by im. route for 7 days. Clinical and hematological examinations before the treatment were repeated in the ı ı, 3th, 71h, ıoth days of the study: Body temperature was observed to decrease from the ı 51 day In group I and from the 3th day in group Il (p<O.OO I). Similarly, respiration rate was determined to decline from the 3 day in both groups. Also, a decrease in the heart rate was observed from the 3th day in group I and from the 5th day in group II (p<O.OO ı). As a conclusion, although both antibacterials used in the treatment of bovine respiratory disease complex are effective, at the group in which amoxycilline was used quick remission of the elinical signs was observed.

Amoksisilin, Respiratory disease complex, Sığır, Bovine, Solunum sistemi hastalığı kompleksi, Trimethoprim+sulfadoksin, Amoxycilline, Trimethoprim + sulphadoxine

Kennerman, E. vd. (2000). "Sığırların solunum sistemi hastalıkları kompleksinin sağaltımında amoksisilin ile trimethoprim +sulfadoksin kombinasyonunun etkilerinin karşılaştırılması" Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(3), 51-56.