Benlik kavramı ve uyum

1991

Benlik kavramı kişiliğin ip uçları veren anahtar bir kavram olarak psikolo­jik danışmada kullanılmaktadır. Benlik kavramı, bireyin kendini algılaması ve değerlendirmesidir. Bu kavram çocukluktan başlayarak toplumsallaşma süreci içinde gelişir. Bireyin çevresini benlik kavramına uydurarak algılar ve davranış algılanan gerçeğe tepkidir. Benliğin içindeki yaşantı ve algıların bütünleşmesi uyumla ilgilidir. Bireyin kendini değerlendirişi ile başkaları tarafından değerlendirilişi ve gerçek benlik ile ideal benlik arasında büyük boyutlardaki farklılık uyumsuzluk meydana getirir. Maslow'a göre psikolojik sağlık, kendini (benliği) gerçekleştirendir. Bireyin sağlıksız biçimde, kendini varlığını eriterek gruba uyma eğilimi ise benliğin kaybına neden olur. Bu makalede benlik kavramı ile uyum arasındaki ilişki incelenmiştir.
Dans la consultation psychologique, on a souvent recours au concept de soi considere comme une notian ele qui donne fes points de repere de la personalite Le concept de soi peut etre defini comme la perception et l'evalutation de l'individu lui-meme. Ce concept qui prend naissance apartir de l'enfance progresse pendant le process us de sociabilite. L 'individu perçoit son enviromı ement en l'adaptant a son con cept de soi et son attitude se manifeste ainsi comme une reaction cantre la realite p erçue. La vie dans "le moi" et l'integration des perceptions sont en relation a vecl'adap tation. L 'ecart de grande dimension entre l'evaluation de l'individu lui­ m em e et eeles des autres entre le moi reel et le moi ideal cree l'inadaptant. Sezon Maslow, la sante psychologique depend de la rea/isation optimale du moi. Et latendance de l'individu de dissoudre d'une façon malsaine sa propre personnalite pour s'integrer au groupe entraine la perte de sa personnalite. Cet aniele vise a edu­ dierles rapports existant entre le concept de soi et l'adaptation.

Benlik, De soi et, Psikanaliz

Altıntaş, E. (1991). "Benlik kavramı ve uyum". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1), 55-60.