1990

Hatipoğlu, Mustafa

Bu çalışmada, SAE 8620 çeliğinden imal edilmiş marş motoru pinyon dişlilerinde iki değişik semente derinliğinde, iki değişik deney yükünde (sürtünme torkunda) ve iki değişik çevrim hızında çevrim sayısına ve çalışma süresine bağlı olarak pitting oluşumu ve diş profili boyunca dağılımı, aşınma miktarı, yüzey pürüzlülüğünün değişimi, yüzey sertliğinin değişimi incelenmiş ve belirli çevrim sayılarının sonunda yukarıda anılan parametreler ölçülerek değerlendirilmiştir. Deneylerin yapılabilmesi amacıyla kasnak yardımıyla çevrim hızı değiştirilebilen ve frenleme sistemiyle torku ayarlanabilen deney düzeneği dizayn ve imal edilmiştir.
In this research, pitting formation and distribition alongside the tooth profile, wear amount, changing of surface roughness, changing of surface hardness were investigated on the starter motor pinion gears manufactured from SAE 8620 steel at two different cementation depths, two different test loads (frictioning torque) and two different rotation speeds, and the parameters mentioned above were measured and evaluated after certain number of cycles. In order to carry out the experiments, a test apparatus was designed and manufactured, whose rotation speed can be changed by changing the pulley and the frictioning torque can be adjusted by the braking system.

Sementasyon çeliği (SAE 8620), Tahrik dişlisi, Cementation steel (SAE 8620), Drive gear, Yüzey bölgesi değişimleri, Changing of surface hardness

Hatipoğlu, M. (1990). Sementasyon çeliğinden (SAE 8620) imal edilen belirlenmiş bir tahrik dişlisinin, sementasyon kalınlığına ve çalışma şartlarına bağlı olarak yüzey bölgesi değişimlerinin incelenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.