1985

Bu çalışmada, sinkronizasyon oluşturmak amacıyla, kızgınlık siklusunun değişik evrelerindeki 21 ergin deneme sıçanına 0.2 cc inek kolostrumu deri altı enjekte edildi. Kontrol grubundaki 5 ergin sıçana da 0.2 cc serum fizyolojik aynı yolla verildi. Kızgınlık evrelerinin saptanması, shorr boyası ile boyanan vaginal smear örneklerini histolojik bakısıyla gerçekleştirildi. Sonuçta, deneme grubunu oluşturan 21 ergin sıçanın tümü, kolostrum enjeksiyonundan 5 gün sonra östrus evresinde bulunmalarına karşın, kontrol grubundaki ergin sıçanların aynı zaman süreci sonunda hala başlangıçtaki gibi kızgınlığın değişik evrelerinde bulundukları gözlendi.
In this study, in order to get syncronization, 21 mature rats in various oestrus cycles were injected subcutaneously with 0.2 cc. of cow colostrum. Five mature rats were injected with 0.2 cc. physiologic saline subcutaneously as controls. Determination of oestrus cycles in rats was made by histological examination of the vaginal smears stained by Shorr sta ine. All of the 21 mature rats in experimental group showed oestrus cycles five days after the enjection of cow colostrum whereas in mature rats in control groupe received only physiologic saline no change in oestrus cycle was detected during the experiment.

İnek kolostrumu, Sıçan

Gökçen, H. vd. (1985). "İnek kolostrumunun sıçanlarda kimi cinsel etkinlikler üzerine etkisi. 1. inek kolostrumunun erişkin sıçanlarda östrus sinkronizasyonu oluşturma işlevi üzerinde çalışmalar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1-2-3), 89-96.