2012

Nikâh akdi, aile kurumunun oluşması için taraflar arasındaki evlilik ilişkisinin üzerine bina edildiği hukuki bir anlaşmadır. İslam hukuku açısından bu akdin gerçekleşebilmesi için bazı şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlardan bazısı hakkında İslam hukukçuları ittifak halinde iken bazı şartlar da tartışmalıdır. Tartışmalı olan şartlardan biri de kadının velisinin izninin gerekli olup olmamasıdır. Nikâh akdinde kadının velisinin izninin gerekli olacağı görüşünde olan alimlerin temel referanslarından biri: “Nikâh ancak velinin izni ile varlık kazanır” hadisidir. Makalede, bu hadisin sened ve metin özellikleri, bu özelliklerle ilgili tenkitler ve mezheplerin bu rivayetle ilgili değerlendirme tarzı ele alınacaktır.
Marriage contract is the legal agreement that relationship is built upon it between the partners. There are some conditions to establish this contracting according the Islamic law. Some of these conditions are concord but others are contraversial. Whether it is the contraversial condition that the permission of woman’s guardian is neccessary or not. The basic reference whose opinion is the permission of guardian is neccessary is tahat hadith: “The marriage of woman depends on her guardian’s permission.” In this article it is dealed that the sanad and matn features of this hadith, and criticising the hadith by sects of fıqh.

Veli, Nikâh, Hadis, Tenkit, Guardian, Marriage, Hadith, Criticising

Karacabey, S. ve Gül, M. (2012). "Fıkhî hadislerin rivayet özellikleri bağlamında “velisiz nikâh olmaz” hadisinin tahrîc ve tenkîdi". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 21(1), 33-48.