Hemo-korial placenta (insan)larda çok çekirdekli dev hücrelerin oluşumu

1982

Evren, Aydın

Bu çalışmada 5 aya kadar gelişmiş ve sağıtılma amacı ile alınmış insan plasentalarından süspansiyon kültürleri yapıldı. Plasenta dokusunda görülen ve villi koriallislerin transversal kesitleri oldukları kabul edilen çok çekirdekli dev hücrelerin, villi korialislerin tomurcuklanarak bölünmesiyle oluştukları görüldü. Bu hücrelerden de yeni hücrelerin oluştuğu saptandı.
In this study, suspension cultures of human chorionic villi obtained from a theropeotic abortion at 5 months of age was prepared. Multinucleated giant cells seen in plesental tissue that considered to be transversal sections of chorionic buds were studied. Our study showed that multinucleated giant cells are deuoloping by budding out of the chorionic villi. New cells arising from these budding cells were observed.

Hemo-korial placenta, Çok çekirdekli dev hücreler, Hemo-chorial plasenta (human), Multinucteated giants cells

Evren, A. (1982). "Hemo-korial placenta (insan)larda çok çekirdekli dev hücrelerin oluşumu". Bursa Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 1(2), 41-43.