1999

Kurt, M. Ayberk

Bu çalışmada, unilateral adrenalektomi uygulanan sıçanlarda görülen kompansatuar ad renal büyüme ve medulla spinalis yarı-kesilerinin bu büyümeye olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Unilateral sol adrenalektomi sonrasında, cerrahi girişimi takiben 72. saatte, sağ adrenal bezde anlamlı bir ağırlık artışı ile kendisini gösteren kompansatuar büyüme cevabı saptanmıştır. Çıkarılan sol adrenal bezin kontralateralinde, T₁- T₂ medulla spinalis segmentleri arasında yapılan yarı-kesiler, bu büyürneyi anlamlı düzeyde inhibe ederken, ipsilateral yarıkesilerin bu büyürneyi etkilemediği gözlenmiştir. Adrenal bezlerin morfometrik olarak incelenmesi, yalnız unilateral adrenalektomi ve unilateral adrenalektomi öncesi sol medulla spinalis yarı-kesisi uygulanan deney gruplarında benzer oranlarda gerçekleşen kompansatuar adrenal büyümenin, zona glomerulosa ve zona fasciculata+zona reticularis tabakalarındaki mutlak hacim ve parankimal hücre sayısı artışına bağlı olduğunu göstermiştir. Medulla tabakasının mutlak hacmi ve parenkimal hücre sayısı ise her iki grupta da etkilenmemiştir. Ayın morfometrik parametreler sağ medulla spinalis yarı-kesisi ve unilateral sol adrenalektomi uygulanan gruba ait sağ adrenal bezlerde incelendiğinde; zona glomerulosa ve zona fasciculata+zona reticularis tabakalarında anlamlı bir mutlak hacim artışı gözlenirken, bu hacim artışına eşlik eden anlamlı bir parankimal hücre sayısı artışı saptanmamıştır. Bir arada değerlendirildiğinde, bu sonuçlar, medulla spinalis içerisinde unilateral adrenalektomi sonrası görülen ad renal büyümeye aracılık eden afferent ve efferent nöral yolların varlığı yönünde önemli deliller ortaya konmasını sağlamıştır. Mevcut sonuçlar çıkarılan bezin kontralateralinde medulla spinalis içerisinde seyrettiği varsayılan efferent liflerin kesilmesinin, hücre proliferasyonunu önleyerek, kompansatuar adrenal büyürneyi kısmen inhibe ettiğini göstermektedir. Bu deney grubunda anlamlı bir hücre proliferasyonu olmaksızın gerçekleşen adrenal kortikal hacim artışının tabiatını anlamak için ise daha ileri çalışmalar gerekmektedir.
In the present study, compensatory growth of the remaining adrenal gland and the effects of spinal cord hemisections to this growth has been investigated in young unilaterally adrenalectomised rats. Unilateral left adrenalectomy produced significant compensatory growth in right adrenal glands as indexed by increases in adrenal weight at 72 hours after surgery. Spinal cord hemisections between T₁ and T₂ appeared to be significantly inhibiting the compensatory adrenal growth, when it has been performed on the contralateral, but not the ipsilateral side of the excised left gland. Morphometric investigation of the adrenal gland revealed that the adrenal growth observed in unilateral adrenalectomy group and in animals which their spinal cord has been hemisectioned ipsilateral to the excised adrenal gland, appeared to be the combined result of a significant increase in the parenchimal cell number and absolute volumes of the zona glomerulosa and zona fasciculata+zona reticularis layers. The parenchimal cell numbers and absolute volume of medulla, however, was not effected in either group. When the same morphometric parameters were analysed in right spinal cord hemisectioned and left adrenalectomised group, no significant increase in the parenchimal cell number in the zona glomerulosa and zona fasciculata+zona reticularis layers was observed, although a significant increase in absolute volume of the latter, which might underlie the significant increase in adrenal weight in this group, was present. Collectively, these results provide a convincing evidence that afferent and efferent neural elements within the spinal cord may partially mediate adrenal growth develop after unilateral adrenalectomy. Present results may further suggest that severing of this hypothetical efferent fibrils contralateral to the excised adrenal gland may partially inhibit compansatory growth by preventing the cellular proliferation. Further studies will be necessary to understand the nature of the increase in the adrenal cortical volume without an apparent cellular proliferation.

Medulla spinalis, Sıçan, Unilateral adrenalektomi, Rats

Kurt, M. A. (1999). Medulla spinalis yarı-kesilerinin sıçanlarda unilateral adrenalektomi sonrası görülen kompansatuar adrenal büymeye olan etkisi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.