2023-02-15

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırma, cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin ameliyat öncesi ve sonrası sıvı tedavisi ile ilgili bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Veriler 1 Ocak 2022-1 Temmuz 2022 tarihleri arasında üç devlet hastanesi ve bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerden toplanmıştır. Araştırmaya katılmaya gönüllü olan 111 hemşireden veriler elde edilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından geliştirilen bir form kullanılmıştır. Formda hemşirelerin demografik değişkenlerine ilişkin 8 soru ve hemşirelerin preoperatif ve postoperatif dönemde sıvı tedavisindeki güncel yaklaşımlar hakkındaki bilgilerini belirlemeye yönelik 30 ifade yer almaktadır. Hemşirelerden ilgili maddeleri Doğru / Yanlış / Fikrim Yok şeklinde cevaplamaları istenmiştir. İstatistiksel analiz, IBM SPSS 28.0 kullanılarak yapıldı. Tanımlayıcı istatistikler sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma olarak verildi. Kategorik verilerin analizinde Pearson Ki-kare, değişkenler arasındaki ilişkilerin analizinde Fisher-Freeman-Halton ve Fisher's Exact Ki-kare testleri kullanıldı. Hemşirelerin geleneksel yaklaşımların benimsendiği konularda ve sık kullanılmayan uygulamalarda doğru cevap verme oranlarının düşük olduğu görüldü. Yeni mezun hemşirelerin hastalara ameliyat öncesi dönemde 2 saat öncesine kadar karbonhidrat verilebileceğine ilişkin bilgilerinin daha uzun süredir çalışmakta olan hemşirelerden daha iyi düzeyde olduğu görüldü. Yüksek lisans ve lisans mezunu hemşirelerin lise mezunu hemşirelerden, üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin, cerrahi yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) çalışan hemşirelerin cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelere göre ameliyat öncesi ve sonrası sıvı tedavisine ilişkin bilgi düzeylerinin daha iyi olduğu görüldü ( p<0,05).
This study was conducted as a descriptive study to determine the knowledge levels of nurses working in surgical units related to preoperative and postoperative fluid therapy. Data were collecte from January 1st 2022 to July 1st 2022 from nurses working in three state hospitals an done university hospital. Data were obtained from 111 nurses who volunteered to participate in to this study. A form developed by researchers was used for data collection. The form included 8 questions related to nurses demographic variables and 30 statements to determine the nurses' knowledge on current approaches in fluid treatment during preoperative and postoperative period. The nurses were asked to answer the relevant items as True / False / No idea. Statistical analysis was done using IBM SPSS 28.0. Descriptive statistics were given as numbers, percentages, mean and standard deviation. Pearson Chi-square was used in the analysis of categorical data, and Fisher-Freeman-Halton and Fisher's Exact Chi-square tests were used to analyze the relationships between variables. It was observed that the rate of correct answers by nurses were low in the subjects in which traditional approaches were adopted and in applications that were not used frequently. Newly graduated nurses had a better level of knowledge on consuming carbohydrates up to 2 hours before surgery than nurses with longer working experince. The knowledge of the nurses with masters degree and undergraduate degrees were better compared to nurses who held high school diploma. The nurses working in university hospitals and ICU units had better knowledge on some items related to pre and post operative fluid therapy( p<0,05).

Hemşire, Sıvı tedavisinde güncel yaklaşımlar, Cerrahi servisler, Ameliyat öncesi- ameliyat sonrası sıvı tedavisi, Nurse, Current approaches in fluid therapy, Surgical wards, Preoperative-postoperative fluid tre

Bakırcı, Ş. H. (2023). Cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin ameliyat öncesi ve sonrası sıvı tedavisinde güncel yaklaşımlara yönelik farkındalıkları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.