Cronobacter sakazakii’nin gıda güvenliği açısından önemi

2016-11-04

Cronobacter sakazakii, özellikle erken doğmuş ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde hayati risk oluşturan enfeksiyonlara neden olan fırsatçı bir patojendir. Değişik gıdalarda ve diğer çevresel kaynaklarda tespit edilmiş olmasına rağmen, sadece kontamine olmuş toz bebek mamaları (bebek formulü) C. sakazakii’nin neden olduğu bebek enfeksiyonları ile epidemiyolojik olarak ilişkilendirilmiştir. Bu derlemede, bebek mamalarında bulunabilen ve önemli bir patojen olan C. sakazakii’nin taksonomisi, genel özellikleri, kontaminasyon kaynakları, neden olduğu enfeksiyonlar ve enfeksiyonlardan korunma yolları ile izolasyon yöntemleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Cronobacter sakazakii is a opportunistic pathogen causing life threatening infections for babies especially premature and underweight. Although it has been detected in various foods and other environmental sources, only contaminated powdered infant formula has been linked epidemiologically with infant infections caused by C. sakazakii. This review article aims to inform about C. sakazakii’s taxonomy, general features, contamination sources, infections it caused and prevention ways from infections and the methods of isolation.

Cronobacter sakazakii, Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar, Gıda kaynaklı enfeksiyonlar, Toz bebek maması, Güvenli gıda, Foodborne pathogenic microorganisms, Foodborne infections, Powdered infant formula, Safe food

Doğangün, E. ve Uylaşer, V. (2016). "Cronobacter sakazakii’nin gıda güvenliği açısından önemi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(2), 91-100.