Paul Ricoeur'un hermeneutik görüşü

Sarı, Mehmet Ali

Bu çalışmada Paul Ricoeur'ün hermeneutik görüşü, onun "Hermeneutik Çerçeve" kavramından hareketle incelenmeye çalışılmıştır. Ricoeur'e göre hermeneutiğin dil ile koparılamaz bir bağı söz konusudur ve bundan dolayı hermeneutiğin nesnesi, dil ile dilin kendisini ortaya koyduğu metinlerdir. Dolayısıyla ortaya konulacak metin kavramından hareketle de hermeneutiğin bir çok yöntembilimsel sorunu bu çerçeve içerisinde çözülebilir, çünkü geliştirilecek olan metin kuramı aracılığıyla “açıklama ve anlama" arasında varolduğu söylenen farklılık ortadan kaldırılabilir. Bu ise dilsel yapılara ilişkin çözümlemeler yapan yapısalcı bir "metin-eylem" kuramının geliştirilmesinden geçer. Bütün bunlara göre de insan dünyasında gerçekleştirilmiş bir eylem anlamlı bir metin gibi ele alınıp çözümlenebilir.
In this paper, Paul Ricoeur's account of hermeneutics is attempted to study by departing from his concept of "Hermeneutical Frame". For his part, there is an unbreakable link between hermeneutics and language; accordingly the object of hermeneutics is language and text through which language shows itself up. Thus, by departing from the concept of text, which will be set forth, a number of methodological problems of hermeneutics are to be solved in this frame, because through a theory of text, which will be developed, the socalled difference between "explanation and understanding" can be ruled out. This can be handled with the development of a structuralist theory of "text-action" doing analyses regarding linguistics forms. Hance, in the light of things mentioned above an action taken place in human world can be held and analyzed like a meaningful text.

Açıklama, Anlama, Dil, Eylem, Hermeneutik, Metin, Explanation, Understanding, Language, Action, Hermeneutics, Text

Sarı, M. A. (2005). "Paul Ricoeur'un hermeneutik görüşü". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 5, 20-39.