Dil öğretimi, dilbilgisi ve Arapça

Dil öğretimi alanında süre giden araştırmalar yapılmaktadır. İnsanoğlu birçok konuda olduğu gibi bu konuya da son noktayı koymamıştır. Klasik gramer temelli öğretim yöntemlerine tepki olarak geçtiğimiz yüzyıl ortalarında ileri sürülen yeni yöntemler de günümüzde eleştirilmiş, grameri bütünüyle dışlamış olmalarının bir eksiklik olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden öğrenilen yabancı dilde ileri düzeye çıkabilmede gramer bilgisinin kaçınılmaz olduğu dile getirilmiştir. Özellikle Chomsky'nin dilbilimde yaptığı yenilikler dil öğretimi alanına taşınınca bu alanda yapılan çalışmala- ) ikilisinin dilin toplumsal boyutunu göz ardı ettiği için uygulamada yeterli olmadığı saptaması üzerine hem dil inceleme hem de öğretme yöntemlerinde dilin toplumsal boyutunu vurgulayan yeni bir kavram communicative competence (iletişim ) yeni çalışmalara damgasını vurmuştur. Buradan hareketle de dil öğretiminde bağlamın önemi üzerine daha fazla durulur olmuştur.
There are ongoing studies in language learning and teaching areas. New approaches to language learning as a reaction to the classical methods have proven to be fruitful but insufficient due to their dismissal of the grammar knowledge, an indispensable part of language learning and teaching process. Especially Chomsky's contributions have opened new horizons to the linguistics and language learning areas. His two concepts “competence” and “performance” as an explanation to language were accepted in the field. However, because Chomsky's approach was insufficient to explain the language phenomenon, a third concept “communicative competence” has been added to these two concepts by the sociolinguists. This concept has brought to the linguistic research area the importance of taking into consideration the language as a social phenomenon. Thanks to this development, new studies stressed the importance of the context in language learning. The significance of the context should be taken into consideration in the Arabic language learning and teaching process as well.

Arapça'nın öğretimi, Gramer öğretimi, Bağlam, Arabic teaching, Grammar teaching, Context

Güler, İ. (2004). "Dil öğretimi, dilbilgisi ve Arapça". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 13(2), 169-182.