1981

Kalaycıoğlu, Füsun

Bursa Üniversitesi

Bu çalışma Kasım 1980 - Temmuz 1981 tarihleri arasında Göğüs-Kalb ve Damar Cerrahi Polikliniğinden Fizik Tedavi, Rehabilitasyon ve Hidroklimatoloji polikliniğine gönderilen, süregen çevresel arteryel hastalığı olan 20 hastada yapılmış; vaskülatörün etkisi klinik ve reografik olarak incelenmiştir. Hastalara vaskülatör 30 seans uygulanmış ve klinik olarak: Renk değişikliği, trofik bozukluk, istirahat ağrısı, yürüme mesafesi, nabazanların durumu ile reografik olarak direnç ve kanlanma miktarı parametre olarak alınmış ve tedaviden önceki ve tedaviuen sonraki değerler saptanarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Tedavi sonunda her iki grupta yürüme mesafesinde ve ameliyat geçirmiş olguların bulunduğu grupta kantitatif olarak kanlanmada istatistiksel anlam taşıyan düzelme olduğu saptanmıştır. Diğer parametrelerde de istatistiksel anlam taşımamakla birlikte, düzelme olduğu görülmüştür. Bu bulgulara göre, vaskülatör tedavisinden en fazla yararlanacak olgular ameliyat sonrası semptomları tekrarlayan kişilerdir. Bazı olgularda ise, diğer önlemlerle birlikte uygulandığında semptom ve bulgularda cerrahi girişime gerek kalmayacak kadar gerileme sağlayabileceği anlaşılmıştır.

Kemikler, Alt ekstremite, Arteryel dolanım bozuklukları, Vaskülatör

Kalaycıoğlu, F. (1981). Alt ekstremite arteryel dolanım bozukluklarının vaskülatörle tedavisinin klinik ve reografik değerlendirilmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi.