Ebü’l-A’lâ Mevdûdî’nin Kur’ân yorumunu şekillendiren temel dinamikler

Mevdûdî, yazdığı eserleri ve yürüttüğü faaliyetleri ile kendi sınırlarını aşan ilim ve fikir adamlarından biridir. O, klasik İslâmî ilimleri asrın icaplarına göre yeniden ele alıp gelenekten kopmadan birlikte harmanlamış, elde ettiği sonuçları modern bir üslup ile sunmuştur. Onun Kur'ân yorumunun aynası olan Tefhîmü’l-Kur’ân’da ortaya koyduğu performansın dayanaklarının iyi irdelenmesi toplumsal tefsir yazımı projelerine yol gösterici bir mahiyet arz edecektir. Bu gayeye hizmet etmesi mülahazasıyla makalemiz Mevdûdî’nin Kur'ân yorumundaki temel dinamiklerinin ortaya çıkarılmasına hasredilmiştir. Mevdûdî ile ilgili yaptığımız muhtelif türden çalışmaların bir muhassalası olan makale ona yönelik bütüncül bir yaklaşım sergilemektedir. Bu türden makalelerin tefsir sahibi muhtelif yazarlar ile ilgili de hazırlanmasının yararlı olacağını düşündüğümüzden makalemiz bir bakıma bu nevi çalışmalar için bir şablon özelliği de arz etmektedir.
Maulana Maududi, being from those scholars who were known with their several studies and activities not only in their homeland but also outside of their countries, has presented Islam in a modern form after mixing the needs of time with classical Islamic sciences and knowledge. A deep study on the basis of Maududi’s performance that is showed in the Tafheem al-Qur’an -mirror of Maududi’s interpretation of the Qur’an-, will give guidance to social Qur’anic interpretation projects in the Muslim society. Therefore, this article aims to explain Maududi’s basic dynamics of his interpretation of the Qur’an. Being derived from our different type of previous studies on Maududi, this article, at the same time, will show an entire approach to personality of Maududi. Same type articles on different authors of Tafsir books could be written in recent times, so, our article can be seen as a model for such articles in future.

Mevdûdî, Kur’ân, Tefsir, Temel dinamikler, Toplum, Zaman ve mekan faktörleri, Bütüncül yaklaşım, Üslup, Kişilik, Dünya görüşü, Qur’an, Tafsir, Basic dynamics, Society, Time and place factors, Entire approach, Style, Personality, World view

Birışık, A. (2011). "Ebü’l-A’lâ Mevdûdî’nin Kur’ân yorumunu şekillendiren temel dinamikler". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 20(2), 1-20.