1999

Çalışmada kullanılan Karacabey Merinos koyunları Bursa yöresindeki Akçalar mezbahasından temin edildi. Bir yıl boyunca her üç ayda bir 5 hayvandan olmak üzere toplam 20 koyundan kesimden hemen sonra deri örnekleri alındı. Her bir örneğe nem, yağ, kül, kollagen oranlarını belirlemek üzere kimyasal analizler uygulandı. Kollagen, hidroksiprolin aminoasit, lipit, petroleter ekstraksiyonu; kül, fırınında yakma; nem, etüvde kurutma yöntemleri ile tespit edildi. Çalışmada elde edilen veriler değerlendirilerek kimyasal değerlerin ortalaması ve mevsimler arasındaki farkın istatistiksel açıdan önemi bulundu. Sonuç olarak en az nem ve en yüksek kuru madde oranının kış mevsiminde olduğu, yağ oranı genel ortalamasının en az kış mevsiminde, kül oranının ise en fazla sonbahar mevsiminde, kollagen oranının da yaz mevsiminde en yüksek düzeyde olduğu tespit edildi.
The Merino sheep used in the study were provided from Akçalar slaughter in Bursa region. During a year in every 3 months, skin samples were taken just after the slaughtering from total 20 female animals. On the skin samples, chemical analyses were performed in order to find out the proportions of collagen, lipid and ash. Collagen was determined by hydroxyproline arnina acid method, lipid by petroleum ether extraction and ash by incineration method. mould by drying. By evaluating data acquired in the study the mean of chemical figures and the statistical impoıtance of seasonal difference were found. In coıiclusion, the least mould rate and the highest dry material rate was found in winter and the general mean of lipid rate was found the least in winter while ash rate was found the highest in autumn and collagen rate the highest in summer.

Deri, Mevsim, Kimyasal analiz, Koyun, Skin, Season, Chemical analysis, Sheep

Zık, B. ve Erdost H. (1999). ''Karacabey Merinos koyunu derilerinde mevsime bağlı değişikliklerin kimyasal yönden incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(1-2), 49-56.