Arama kurtarma STK'larının örgütlenme biçimi: Bursa örneği

2023-08-16

Güler, Kamuran Gülcan

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmanın amacı, sivil toplum unsuru olarak Bursa'daki arama-kurtarma STK'larının örgütlenme biçimlerini anlamak ve bu yapıların özgünlüğünü ve çeşitliliğini bütüncül bir yaklaşımla ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda STK'lar; organizasyon yapıları, finansal kaynakları, ağ mekanizmaları, gönüllü politikaları, üye profilleri ve faaliyet alanları açısından incelenmiş ve örgütlenme biçimleri açısından aralarındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma uygulamalı ve alan araştırması türündedir ve nitel bir çalışmadır. Veri toplama yöntemi olarak derinlemesine analiz yapılmasına olanak tanıyan nitel araştırma tekniklerinden yüz yüze ve yarı-yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Bursa AFAD'dan alınan ve arama-kurtarma alanında faaliyet gösteren STK'lar oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler betimleme, sınıflandırma ve ilişkilendirme olmak üzere üç aşama izlenmiştir. Araştırmada 9 kategori belirlenmiştir. Bu kategoriler katılımcılara ilişkin bulgular anlamında: üyelik motivasyonu ve STK ile tanışma; STK'lara ilişkin bulgular anlamında: kuruluş süreci ve amacı, üye profili, örgütlenme modeli, organizasyonel yapıları, ekonomik durum, ilişki ağı ve gönüllü yönetimidir. Araştırma sonucunda katılım ve gönüllülük esasına dayalı ilgili STK'ların hiyerarşiden uzak ve yatay düzelemde örgütlenen kurumlardan ziyade dikey bir biçimde örgütlenen yapılar olduğu anlaşılmıştır.
The aim of this study is to understand the organizational forms of search and rescue NGOs in Bursa as a civil society element and to reveal the originality and diversity of these structures with a holistic approach. For this purpose, organizational structures, financial resources, network mechanisms, volunteer policies, member profiles and fields of activity of the NGOs were examined and in terms of organizational forms, the similarities and differences between them were tried to be revealed. The type of research is applied and field research. This study is a qualitative study. As a data collection method, face-to-face and semi-structured interview methods, which are qualitative research techniques that allow in-depth analysis, were used. The sample of the research consists of NGOs operating in the field of search and rescue, taken from Bursa AFAD. In order to evaluate the data obtained from the research, three stages were followed: description, classification and association. In the research, 9 categories were determined. These categories are in terms of findings related to participants: membership motivation and meeting with the NGO; In terms of findings related to NGOs: establishment process and purpose, member profile, organizational model, organizational structures, economic situation, network of relations and volunteer management. As a result of the research, it has been understood that the relevant NGOs based on participation and volunteerism are structures that are vertically organized organizations rather than horizontally and far from hierarchical organized.

Arama kurtarma, Sivil toplum kuruluşları, Örgütlenme biçimi, Search and rescue, Non-governmental organization, Organization model

Güler, K. G. (2023). Arama kurtarma STK'larının örgütlenme biçimi: Bursa örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.