2015-02-03

Özgüngör, Sevgi
Oral, Tuncay
Karababa, Ali

Bu çalışmanın temel amacı, başarı yönelimleri, ile cinsiyetin ortak etkisinin öğrenci yaşam doyumunun farklı boyutlarını yordama gücünün belirlenmesidir. Bu amaçla, 229 kız ve 180 erkek olmak üzere toplam 409 lise öğrencisine Çok Boyutlu Öğrenci Yaşam Doyumu Ölçeği ve Başarı Amaç Yönelimleri Ölçeği sunulmuştur. Yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre, öğrenme yönelimi başta okul yaşam doyumu olmak üzere tüm yaşam doyumu boyutlarını anlamlı düzeyde yordamakta ve okul, benlik ve yaşanılan çevre boyutları performans kaçınma yönelimi tarafından olumsuz yönde yordanmaktadır. Ayrıca, performans kaçınma yönelimi ile cinsiyetin ortak etkisinin okul yaşam doyumunu yordama gücü anlamlıdır. Bu bulgular, başarı yönelimlerinin sadece akademik değişkenleri açıklamak açısından yararlı bir kavram olmayıp, ergenlerin yaşamlarının her alanına ilişkin doyum düzeyleriyle de ilişkili olduğunu ve bu ilişkilerin cinsiyete göre farklılaştığını göstermektedir.
The purpose of this study was to investigate the predictive power of goal orientation, class level, gender and interaction between goal orientation and gender for subcomponents’ of high school students’ life satisfaction. For this aim, 229 girls and 180 boys, a total of 409 high school students were administered Multidimensional Life satisfaction scale and Achievement Goal Orientations Scale. According to the results, learning goal orientation was the best predictor of all components of life satisfaction and the most strong relationship between learning orientation and life satisfaction was for school life satisfaction factor. In addition, the interaction between gender and performance avoidance goal was significant in predicting school life satisfaction. These findings demonstrate that goal orientation is not only useful in explaining adolescents’ academic behaviors, but also useful in explaining the every aspects of adolescent students’ life satisfaction and these relationships vary based on gender.

Başarı amaç yönelimleri, Yaşam doyumu, Ergen, Achievement goal orientations, Life satisfaction, Adolescent

Özgüngör, S. vd. (2015). “Ergenlerde başarı amaç yönelimleri, cinsiyet ve öğrenim görülen sınıf düzeyinin yaşam doyumunu yordama gücü”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 28(1), 75-95.