İlk okuma-yazma süreci için önemli bir beceri: Fonolojik farkındalık

2011-04-01

Erdoğan, Özge

Öğrenciye hayat boyu kullanılacağı temel dil becerilerinin kazandırılması, doğru ve etkili bir şekilde planlanmış ilk okuma ve yazma öğretim süreci ile mümkündür. İlk okuma yazma öğretimi için yeterli hazır bulunuşluğa ulaşılmasında birçok beceri önemli rol oynamaktadır. Bu becerilerden bir tanesi de fonolojik farkındalıktır. Fonolojik farkındalık harf ve harfin işleyişi arasındaki ilişkiyi anlamak için ön koşul niteliğinde olan sözlü dil becerisidir. Bu araştırmanın amacı, ilk okuma-yazma süreci için önemli bir beceri olan fonolojik farkındalığın özelliklerini, gelişim aşamalarını, okuma-yazma becerisi ile olan ilişkisini alan yazında yapılan ilgili araştırmalar ışığında incelemek ve ilk okuma-yazma süreci için öneriler getirmektir. Konu ile ilgili çalışmalarını sürdüren araştırmacıların elde ettiği bulgular ışığında, okul öncesi dönemde gelişen fonolojik farkındalık becerisinin sonraki okuma ve yazma becerilerinin kazanılmasında oldukça önemli bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmaktadır.
The student’s gaining basic language skills that he will utilize throughout his life is only possible with accurately and effectively planned first reading and writing teaching process. Many skills have important roles in reaching the required readiness for first reading and writing teaching. One of these skills is phonological awareness. Phonological awareness is an oral language skill which is a pre-requisite of understanding the relationship between the letter and the function of the letter. The purpose of this study is to examine the phonological awareness which is an important skill for first reading and writing process in the light of the studies in literature and to make recommendations about first reading and writing process. In the light of the findings of the researchers studying on this topic, it was found that the phonological awareness skill that developed during the pre-school period had an important affect on gaining advanced reading and writing skills.

İlk okuma ve yazma, Fonolojik farkındalık, First reading and writing, Phonological awareness

Erdoğan, Ö. (2011). “İlk okuma-yazma süreci İçin önemli bir beceri: Fonolojik farkındalık”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 24(1), 161-180.