2023-07-04

Zhumabekova, Altynay

Bursa Uludağ Üniversitesi

In this study, horseradish peroxidase (HRP) enzyme was immobilized onto poly(ethylene glycol dimethacrylate-N-methacryloyl-amido-L-tryptophan methyl ester) [PEDMT] microbeads by adsorption method and used in decolorization of Congo red (CR) and Reactive Black 5 (RB5) dyes. The microbeads were characterized by Brunauer–Emmett– Teller (BET) analysis, Fourier Transform infrared spectroscopy (FTIR), and scanning electron microscopy with energy dispersive X-ray analysis (SEM/EDX). Immobilization yield, activity yield, and immobilization efficiency were determined and had a value of 84.86 ± 2.06%, 73.78 ± 5.91%, and 86.95 ± 6.92%, respectively. Relative activities of free and immobilized enzymes were compared, and optimum reaction conditions were determined as pH 6.0, 3% H₂O₂ concentration, and temperature of 50 °C for PEDMT-HRP and 40 °C for free HRP. The effect of metal ions and organic solvents, thermal and storage stability of enzymes were estimated. Also, it was possible to reuse PEDMT-HRP for ten cycles with 55% of the remaining activity. The decolorization studies were performed and the effects of pH, microbeads amount and enzyme concentration, H₂O₂ and dye concentration, and contact time were indicated. The best decolorization was obtained at pH 6.0, 25 mg/L dye concentration, 3% H₂O₂ concentration, and 2 h of contact time for both enzymes. PEDMT-HRP preserved 44% of activity after the ten cycles with CR and 17% after the five cycles with RB5. Moreover, decolorization was followed via HPLC analysis. The results revealed that PEDMT-HRP could simultaneously decolorize both dyes with 94% (CR) and 29% (RB) efficiency, but the free enzyme displayed 4.5% decolorization.
Bu çalışmada, yaban turpu peroksidaz (HRP) enzimi poli(etilen glikol dimetakrilat-N-metakriloil-amido-L-triptofan-metil ester) [PEDMT] mikroküreler üzerine adsorpsiyon yöntemi ile immobilize edilerek Kongo kırmızısı (CR) ve Reaktif Siyah 5 (RB5) boyalarının renk gideriminde kullanıldı. Sentezlenen mikroküreler Brunauer-Emmett-Teller (BET) analizi, Fourier Dönüşüm kızılötesi spektroskopisi (FTIR) ve taramalı elektron mikroskobu-enerji dağılımlı X-ışını (SEM/EDX) analizi ile karakterize edildi. İmmobilizasyon verimi, aktivite verimi ve immobilizasyon etkinliği parametreleri sırasıyla %84.86 ± 2.06, %73.78 ± 5.91 ve %86.95 ± 6.92 olarak belirlendi. Serbest ve immobilize enzimlerin göreceli aktiviteleri karşılaştırıldı ve optimum reaksiyon koşulları pH 6.0, %3 H₂O₂ derişimi ve immobilize HRP (PEDMT-HRP) için 50 °C, serbest HRP için 40 °C sıcaklık olarak belirlendi. Metal iyonlarının ve organik çözücülerin enzim aktivitesi üzerindeki etkileri araştırıldı. Serbest HRP ve PEDMT-HRP'nin termal stabilitesi ve depolama stabilitesi incelendi. PEDMT-HRP, aktivitesini %55 oranında koruyarak on kez tekrar kullanıldı. Serbest HRP ve PEDMT-HRP ile renk giderme çalışmaları yapıldı. pH, boya derişimi, mikroküre miktarı ve enzim derişimi, H₂O₂ derişimi ve temas süresinin CR ve RB5'in renk giderimi üzerindeki etkileri belirlendi. Serbest HRP ve PEDMT-HRP ile pH 6.0, 25 mg/L boya derişimi, %3 H₂O₂ derişimi ile 2 saatte en iyi renk giderim değerleri elde edildi. PEDMT-HRP'nin renk giderimindeki tekrar kullanılabilirliği araştırıldı. PEDMT-HRP, CR ile on döngüden sonra aktivitesinin %44'ünü ve RB5 ile beş döngüden sonra %17'sini koruyabildi. Renk giderimi HPLC analizi ile takip edildi. Elde edilen sonuçlar, PEDMT-HRP'nin iki boyanın rengini aynı anda %94 (CR) ve %29 (RB) oranında, serbest enzimin ise %4,5 oranında giderdiğini gösterdi.

Horseradish peroxidase, Enzyme immobilization, Dye decolorization, Polymeric microbeads, Yaban turpu peroksidazı, Enzim immobilzasyonu, Boya renk giderimi, Polimerik mikroküre

Zhumabekova, A. (2023). Immobilization of horseradish peroxidase enzyme onto polymeric microbeads and its usage in dye decolorization. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.