1975

Bursa Üniversitesi

Reserpin verilen kobaylarda kalp ve beyin katekolamin seviyeleri zerkten sonraki çeşitli günlerde tayin edildi. Bir grup kobay her gün 8 saat + 4°C de tutularak soğukta kalmanın katekolamin miktarlarının normale dönme zamanına etkisi incelendi. Soğukta tutulan kobaylarda katekolamin seviyeleri hem kalpte ve hem de beyinde daha erken artmağa başladı ve daha kısa sürede sabit bir seviyeye ulaştı. Bununla beraber soğuğa maruz kalındığı sürece katekolaminlerin başlangıç seviyelerine dönemediği tespit edildi. Sonuçlar kacekolamin sentezindeki düzenleyici mekanizmalar açısından tartışıldı.
Tissue concentrations of catecholamine in heart and brain have been examined after 2 . 5 mg/kg reserpine i.p. daily for 3 consecutive days. One group of animals have been exposed to cold stress. In this animals the recovery rate was faster than control animals. But the catecholamine levels didn't return to beginning value in this group.

Reserpin, Kalp, Beyin, Katekolamin, Soğuk stres, Cold stress, Catecholamine, Brain, Heart

Ulus, İ. H. ve Kıran, B. K. (1975). "Reserpinden sonra kalp ve beyinde meydana gelen katekolamin boşalmasının geri dönme zamanına soğuk stresinin etkisi". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 2(2), 33-39.