Arayıcızâde Ferdî ve eserleri Hikâye-i Erdeşîr ü Şâpûr ve Esmâ-yı Büldân

2007-06-01

XVII. yüzyılda İstanbul’da yaşamış Ferdî’nin tam adı Arayıcızâde Ferdi Hüseyin Efendi’dir. Şeyhî, Mehmed Süreyya ve Safayî’nin bildirdiğine göre, çeşitli devlet görevlerinde bulunmuş, tarih ve lugaz türlerinde ün salmıştır. Şairin, Hikâye-i Erdeşîr ü Şâpûr dışında, Esmâ-yı Büldân adlı bir eseri ve lugazları mevcuttur. Bu eserler, tespit ettiğimiz diğer nüshaların dışında, Süleymaniye Kütüphanesi Hamidiye 1047’de kayıtlı olan bir külliyatın içinde yer almaktadır. Ayrıca bu yazmada şairin lugazları için Sadûkî-i Pîr adlı bir kişinin yazmış olduğu takriz de bulunmaktadır. Çalışmada, şairin hayatı hakkında bilgi verildikten sonra, yazmadaki iki eserin, Hikâye-i Erdeşîr ü Şâpûr ve Esmâ-yı Büldân’nın şekil ve içerik bilgileri ile metin örneklerine yer verilmiştir.
Ferdi’s full name, who lived in İstanbul in XVIIth century, is Arayıcızade Ferdi Hüseyin Efendi. As Şeyhi, Mehmet Süreyya and Safayi told, he took part in goverment tasks and he was famous in the areas of “history” and “lugaz”. Except “Hikaye-i Erdeşir ü Şapur”, the poet also has a work entitled “Esma-yı Büldan” and lugazs. These two works take place in a corpus which is recorded in 1047 Hamidiye in the Library of Süleymaniye. Moreover, in this writing, there is a “takriz” which was written by Saduki-i Pir for the writer’s lugazs. In this study, after giving information about the writer’s life, the two works of the writing: Hikaye-i Erdeşir ü Şapur and Esma-yı Büldans structure and content information, also example quatations take place.

Osmanlı şiiri, Ferdî, Hikâye-i Erdeşîr ü Şâpûr, Mesnevi, Esmâ-yı Büldân, Ottoman poetry

Ercan, Ö. (2007). “Arayıcızâde Ferdî ve eserleri Hikâye-i Erdeşîr ü Şâpûr ve Esmâ-yı Büldân”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(12), 71-93.