2011-04-01

Demir, Özden
Çamlı, Özgül

Bu araştırmanın temel amacı, Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmenliği 4. sınıf öğrencilerinin öğretmenlik uygulaması dersinde uygulama okullarında karşılaştıkları sorunlar hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Araştırma nitel yönteme göre desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini Kafkas Üniversiteleri Eğitim Fakültesi Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmenliğinde okuyan öğrenciler oluştururken çalışma grubunu 2009-2010 öğretim yılında Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmenliği 4. sınıfta okuyan gönüllü olarak seçilen 16 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubunda, gönüllü olarak seçilen 16 öğrenciyle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Nitel verilerin analizi aşamasında içerik analizi ve tümevarımcı analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmada, Sınıf Öğretmenliğinde okuyan öğretmen adayları Okul Öncesi Öğretmenliğinde okuyan öğretmen adaylarına göre uygulama okulundaki idareci, öğrenci ve uygulama öğretmeninden daha fazla olumsuz yaklaşımlarla karşılaşmışlardır. Benzer şekilde öğretmenlik uygulaması sürecinde daha fazla güçlüklerle karşılaşmışlardır. Ayrıca kız öğretmen adayları erkek öğretmen adaylarına göre uygulama okullarındaki idareci, öğrenci ve uygulama öğretmeninden daha fazla olumsuz yaklaşımlarla karşılaşmışlardır.
The main objective of this research, Kafkas University Faculty of Education and Early Childhood Teacher Grade 4 grade students to determine their views on problems faced by schools in teaching practice course, practice. Qualitative research was designed according to the method. Universities of the Kafkas population of study in Early Childhood Teacher Education Faculty and students in the class creating a working group in 2009-2010 academic year Class of Kafkas University Faculty of Education and Early Childhood Education 4 primary school students, 16 students are selected on a voluntary basis. In the study group, 16 students selected as a volunteer in carrying out interviews. Stage of content analysis and inductive analysis of qualitative data analysis techniques were utilized. In the study, preschool teacher candidates studying in classroom teaching practice according to teacher candidates studying in school teaching administrators, students and practice teachers faced more negative approach. Similarly, the more difficulties faced in the process of teaching practice. In addition, male teacher female student teacher candidates, school administrators according to the application, students and practice teachers faced more negative approach.

Öğretmenlik uygulaması, Öğretmen eğitimi, Uygulama okulu, Okul öncesi eğitim, Teaching practice, Teacher training, Practice school, Early childhood education

Demir, Ö. ve Çamlı Ö. (2011). “Öğretmenlik uygulaması dersinde uygulama okullarında karşılaşılan sorunların sınıf ve okul öncesi öğretmenliği öğrenci görüşleri çerçevesinde incelenmesi: Nitel bir çalışma”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 24(1), 117-139.