Subklinik diabetik polinöropati tanısında Hoffmann Refleksi

1990

Kurtulmuşlar, Şemsettin

Diabetes Mellitus'un en sık görülen komplikasyonlardan biri olan polinöropatiyi (PNP) klinik olarak yerleşmeden önce tespit etmek ancak elektrofizyolojik yöntemlerle mümkündür. Çalışmamızda subklinik diyabetik PNP tanısında Hoffman Refleksinin (HR) tanı değeri üzerinde durulmuştur. Çalışmaya kontrol grubu olarak diyabeti olmayan 10 sağlıklı kişi hasta grubu olarak da diyabetik olup klinik PNP'li 20 klinik PNP'si olmayan 20 hasta alınmış ve tümünde H-R çalışılmıştır. Kontrol ve hasta gruplarında H-R sonuçların karşılaştırılarak istatistiki olarak değerlendirilmiş ve sonuçta H-R ölçümlerinin subklinik diyabetik PNP'de tanı değeri olduğu gösterilmiştir.
lt's only possible by electrophysiological methods, to diagnose the PNP, one of the most often complications of Diabetes Mellitus, before it's clinical evidences. In our study we studied the diagnostic value of H-R in subclinical diabetic PNP. 10 healthy persons, who don't have diabetes were involved as a control group in the study. As the patients group, 20 diabetic patients with clinical PNP and 20 diabetic without clinical PNP were involved in the study group and in both the control and study group, H-R values were measured. The H-R results from control and its patient group were statistically compared and it is found that H-R measurement have diagnostic value in subclinical diabetic PNP.

Bu çalışma, 1989 yılında Bursa'da düzenlenen II. Milli Nöroloji Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Subklinik diabetik, Polinörepati tanısı, Hoffmann Refleksi, Hoffmann Reflex, Diagnosis of polyneuropathy, Subclinical diabetic

Kurtulmuşlar, Ş. vd. (1990). ''Subklinik diabetik polinöropati tanısında Hoffmann Refleksi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17(1), 137-141.