2009-08-11

Bu çalışmada, iki yeni iminooksim ligantları olan, (2E)-3-aza-1-(hydroxyimino)-2,4-diphenylpent-2-ene ve (3E)-3-aza-5-(hydroxyimino)-1,4-diphenylpent-3-en1-ol, 1-feniletan amin ve 1-feniletanol amin ile izonitrozoasetofenonun etanol ortamında reaksiyonu sonucunda elde edilmiştir. Bu iki ligantın bazı geçiş metalleri ile kompleksleri sentezlenmiştir.Sentez aşamasında kullanılan aminler; 1-feniletan amin, asetofenon oksimin metalik sodyum ile etanol ortamında, 1-feniletanol amin ise, izonitrozoasetofenonun LiAlH4 ile dietil eter ortamında indirgenmesi sonucunda elde edilmiştir.Ligantların kimyasal yapıları X-ışınları tek kristal yapı analizi teknikleri, elemental analiz, 1H-NMR, 13C-NMR, IR ve kütle spektroskopisi ile, komplekslerin yapıları elementel analiz, 1H-NMR, 13C-NMR, IR, UV-Vis., atomik absorpsiyon spektroskopisi, manyetik moment ölçümleri, iletkenlik ölçümleri ve termogravimetrik analiz (TGA) teknikleri ile karakterize edilmiştir. Ligant ve komplekslerinin ayrıca fluoresans özellikleri incelenmiştir.
In this study, (2E)-3-aza-1-(hydroxyimino)-2,4-diphenylpent-2-ene and (3E)-3-aza-5-(hydroxyimino)-1,4-diphenylpent-3-en1-ol which was two new iminooxime ligands, were obtained as a result of reaction 1-phenylethane amine and 1-phenylethanol amine with isonitrosoacetophenone in ethanol. Complexes were synthesized by some transition metals of these ligands.1-phenylethane amine and 1-phenylethanol amine were reduced of acetophenone oxime with metallic sodium in ethanol and isonitrosoacetophenone with LiAlH4 in diethyl ether, respectively.Ligant has been characterized by their single crystal X-Ray diffractometry techniques, elemental analyses, 1H-NMR, 13C-NMR, IR and MS spectroscopy, complexes have been characterized by their elemental analyses, 1H-NMR, 13C-NMR, IR UV-Vis., atomic absorption spectroscopy, magnetic susceptibility, conductivity and thermogravimetric analyses (TGA) techniques. Fluorescence properties of ligands and their complexes were also investigated.

İminooksim, İndirgenme, Geçiş metali, Fluoresans spektroskopisi, Termogravimetrik analiz, Iminooxime, Reduction, Transition metal, Fluorescence spectroscopy, Thermogravimetric analyses

Kaya, Y. (2009). Oksimlerin ve α-karbonil oksimlerin indirgenmesi ile amin ve α-amino alkollerin elde edilmesi, elde edilen bu aminler ile iki yeni iminooksim ligantlarının ve bazı metal komplekslerinin sentezlenmesi, yapılarının aydınlatılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.