Bursa Uludağ Üniversitesi

Helikobakter pilori dünya üzerinde en yüksek prevalansa sahip enfeksiyon nedenlerinden biridir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından mide kanseri nedenlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Çalışmamızda bu enfeksiyon etkeninin mide premalign lezyonları ve kolon premalign lezyonları ile ilişkisini inceledik. Bu çalışma 1 Ocak 2021 ile 28 Şubat 2023 tarihleri arasında, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim dalına başvuran gastroskopi ve kolonoskopi yapılmış, tarama kriterlerimize uyan 725 hastanın verileri taranarak retrospektif olarak yapılmıştır. Hastalar gastroskopi biyopsi sonuçlarına göre, helikobakter pilori pozitif ve helikobakter pilori negatif olan iki gruba ayrılmıştır. Bu iki grup yaşa, cinsiyete, mide atrofisine, mide metaplazisine, kolon poliplerinin cinsine, kolon poliplerinin boyutuna ve lokalizasyon farklarına göre istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Hastaların 304'ü kadın, 421'i erkekti. H.pilori pozitif gelen hasta sayısı 214'dür. H.pilori pozitif olan hastaların yaş ortalaması 57 (20-82) iken biyopsi sonucu negatif gelen hastaların yaş ortalaması 61'dir (18-90). Helikobakter pilori pozitif olan grubun mide inkomplet intestinal metaplazisi üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (OR=1.85 GA:1,11-3.08 p<0,016) ancak komplet intestinal metaplazi üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Helikobakter pilori enfeksiyonunun kolon poliplerinin cinsi, boyutu ve lokalizasyonu ile ilişkisi gösterilememiştir.
Helicobacter pylori is one of the most prevalent infections worldwide and is recognized by the World Health Organization (WHO) as one of the causes of stomach cancer. In our study, we examined the association of this infectious agent with premalignant lesions in the stomach and colon. This study was conducted retrospectively, between January 1, 2021, and February 28, 2023, at the Department of Gastroenterology at Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Hospital. We reviewed the data of 725 patients who underwent gastroscopy and colonoscopy and met our screening criteria during this period. Patients were divided into two groups based on their gastroscopy biopsy results: those who tested positive for Helicobacter pylori and those who tested negative. These two groups were statistically compared based on age, gender, gastric atrophy, gastric metaplasia, the type of colon polyps, and the size and location of colon polyps. Of the patients, 304 were female and 421 were male. The number of patients who tested positive for H. pylori was 214. The average age of H. pylori-positive patients was 57 years (range 20-82), while the average age of patients with a negative biopsy result was 61 years (range 18-90). The effect of Helicobacter pylori positivity on incomplete intestinal metaplasia in the stomach was found to be statistically significant (OR=1.85, 95% CI: 1.11-3.08, p<0.016), but its impact on complete intestinal metaplasia was not statistically significant. There was no demonstrated association between Helicobacter pylori infection and the type, size, or location of colon polyps.

Helikobakter pilori, Mide prekanseröz lezyonlar, Kolon prekanseröz lezyonlar, Adenomatöz polip, Helicobacter pylori, Gastric premalignant lesions, Colon premalignant lesions, Adenomatous polyp

Çakır, F. G. (2023). Helikobakter pilori enfeksiyonunun gastrointestinal prekanseröz lezyonlar üzerine etkisinin retrospektif değerlendirilmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.