2003

Öztürk, Lütfü

Bu çalışmada, bölgesel gelir eşitsizliği coğrafi bölge tanımına göre Değişim Katsayısı, Ağırlıklı Değişim Katsayısı, Nispi Ortalama Değişim, Maksimum-Minimum Rasyosu ve Milli Gelir Nüfus Rasyosu gibi nispi ölçeklerle bölgesel gelir bağlamında araştırılmıştır. 1965 2001 dönemini kapsayan çalışmada, bölgesel gelir eşitsizliğinin boyutları ortaya konularak, bu eşitsizliğin zaman içinde gösterdiği değişimler yakalanmaya çalışılmıştır. Elde edilen değerlerle çeşitli ülkeler için hesaplanmış değerler karşılaştırılarak, Türkiye’deki bölgesel eşitsizliğin boyutları irdelenmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’de bölgesel gelir eşitsizliğinin Gelişmiş Ülkelere göre yüksek, Gelişmekte Olan Ülkelere Göre benzer veya düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca, bölgesel gelir eşitsizliğin 1980’li yılların sonlarına kadar artış eğiliminde olduğu, ancak 1990’lı yıllarda bu eşitsizliğin azalma eğilimi gösterdiği tespit edilmiştir.
In this study, regional income disparities have been examined in terms of regional income by using statistical methods as Weighted-Unweighted Coefficient of Variation, Relative Mean Deviation, Maximum Minimum Ratio and IncomePopulation Ratio with respect to geographic definition. It has been brought regional income disparity up in this study which covered 1965 2001 period and attempted to catch up variations of this disparity in the course of time. It has been discussed level of regional disparity in Turkey by comparing values obtained from foreign countries. Consequently, it has been determined that level of Turkey’s regional disparity is higher than Developed Countries but lower than Developing Countries. Furthermore, it has been found out that regional income disparity tends to increase until the end of 1980’s, but tends to decrease in 1990’s.

Bölgesel dengesizlik, Regional disparity, Gelir eşitsizliği, Gelir dağılımı, Income inequality, Income distribution

Öztürk, L. (2003)."Bölgelerarası gelir eşitsizliği: Coğrafi bölgeler üzerine tanımlayıcı bir analiz 1965-2001". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(2),13-33.