Yükleniyor...

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Hem beşeri, hem de veteriner hekimlik alanında yara iyileşme süreci güncel ve önemi koruyan bir alandır. Canlı bir organizma olan hayvanlarda ve insanlarda yara iyileşmesi Epitelyal-Mezenkimal Geçiş (EMT) ile yönetilen dinamik ve çok aşamalı bir süreçtir. Yara iyileşme süreçlerinde EMT üzerine çalışmalar yer almaktadır. Ayrıca çinko oksit güncel olarak yara tedavilerinde yer aldığı görülmektedir. Tannik asit ise çinko okside göre daha yeni bir ajan olup kullanımı literatürde görülmektedir. Bu iki ajanının yara iyileşme sürecinde EMT üzerine etkilerine ilişkin spesifik bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada sıçanların sırt bölgesinde oluşturulan tam kat eksizyonel yaraların toz tannik asit ve çinko oksit farmakolojik ajanlarının kullanımı ile yara iyileşmesinin EMT ile ilişkisi incelendi. Sıçanların sırt bölgesinde skapula gerisinde, dorsal orta hattın sağ ve sol tarafında (1,5x1,5cm) ebatlı tam kat eksizyonel yara modeli oluşturuldu. Denekler 4 gruba ayrıldı. Her bir grupta 6 denek kullanıldı. Gruplar kontrol, tannik asit, çinko oksit, tannik asit & çinko oksit grubu olarak ayrıldı. Tüm gruplarda deneklerin hem sağ, hem de sol taraftaki yaralarına 21 gün boyunca günlük olarak topikal tedavi uygulandı ve yaralar her gün kontrol edildi. 7., 14. ve 21 günlerde biyopsi örnekleri alınarak histopatolojik ve immunohistokimyasal (E-cadherin, N-cadherin, Snail&Slug, Vimentin, MMP-9) boyamalar yapılarak semi kantitatif olarak değerlendirildi. Bu çalışmada yara tedavisinde tannik asit ve çinko oksitin EMT sürecine etkileri incelenmesi amaçlandı. Çalışma sonucunda tannik asitin yara kapanma sürecini ve EMT sürecini başarılı bir şekilde tamamlayarak, yara tedavisinde kullanılabileceği sonucuna varıldı.
The wound healing process is essential in both medicine and veterinary medicine. Wound healing in animals and humans, living organisms, is a dynamic and multistage process induced by the Epithelial-Mesenchymal Transition (EMT). There are studies on EMT in wound healing processes. Additionally, zinc oxide appears to be currently involved in wound treatments. Tannic acid is a newer agent than zinc oxide, and its use can be seen in the literature. No specific study has been found regarding the effects of these two agents on EMTs during the wound healing process. This study examined the relationship between wound healing and EMT of full-thickness excisional wounds created on the back of rats using powdered tannic acid and zinc oxide pharmacological agents. A full-thickness excisional wound model was created behind the scapula and on the right and left sides of the dorsal midline (1.5 x1.5cm). Rats were divided into four groups, control, tannic acid, zinc oxide, and tannic acid-zinc oxide groups, and six animals were used in each group. In all groups except control, topical powder treatment was applied to the wounds on both the right and left sides of the rats daily for 21 days, and the wounds were checked daily. Biopsy samples were taken on the 7th, 14th, and 21st days and evaluated semi-quantitatively by histopathological and immunohistochemically (E-cadherin, N-cadherin, Snail&Slug, Vimentin, MMP-9) staining. This study aimed to examine the effects of tannic acid and zinc oxide on the EMT process in wound treatment. As a result of the study, it was concluded that tannic acid can be used in wound treatment by completing the wound closure process and EMT process.

Anahtar kelimeler

Yara iyileşmesi, Epitel-mezenkimal geçiş (EMT), Tannik asit, Çinko oksit, E-cadherin, N-cadherin, Snail & slug, MMP-9, Wound healing, Epithelial-mesenchymal transition (EMT), Tannic acid, Zinc oxide

Alıntı

Sarıçetin, A. (2024). Yara iyileşmesinde tannik asit ve çinko oksit'in epitelyal-mezenkimal geçiş (EMT) üzerine etkileri. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.