Yükseköğretim ve Türkiye'de yükseköğretim harcamalarının analizi

1983

Yıldız, Mircan

Bu çalışmada, ülkemizde genel ve katma bütçeli kuruluşlarca yürütülen eğitim hizmetlerinden yalnızca katma bütçeli yüksek öğretim kuruluşları ele alınarak, 1974-1978 yıllarını kapsayan dönemde bu kuruluşlara ayrılan kamu harcamalarının dağılımı ve gelişimi zamansal olarak incelenecektir. Çalışma iki ana konudan oluşmaktadır. Amaç, yükseköğretimle ilgili harcamaların incelenmesi ve yükseköğretim de bir eğitim hizmeti olduğundan, önce eğitim hizmetlerinin nitelikleri, bireye ve topluma sağladığı yararlar ve devletin bu elana müdahalesinin niçin gerektiği üzerinde durulacaktır. Bu nedenle birinci kısım bu konuya ayrılmıştır. İkinci konuda ise yükseköğretimin işlevleri, ekonomik kalkınma üzerindeki etkisi ve yükseköğretimle ilgili harcamaların 1974-1978 yıllarını kapsayan dönemde analizi yapılacaktır.

Yükseköğretim, Türkiye, Harcama analizi

Yıldız, M. (1983). Yükseköğretim ve Türkiye'de yükseköğretim harcamalarının analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.