1978

Atala, M. Gürol

Bursa Üniversitesi

İnsan serununun bellibaşlı proteaz inhibitörü olan a₁ - AT nin serum düzeyi modifiye LAURELL'in elektroimmünodifüzyon "Roket" yöntemiyle toplacı 146 olguda saptanmıştır. Serum a₁ - AT düzeylerinin ortalama değerleri kontrol grubunda 330 ± 78 mgr/100 ml., KOAH da 315 ± 80 mgr/100 ml., akciğer tüberkülozu grubunda 386 ± 82 mgr/100 ml. ve akciğer kanseri grubunda 472 ± 142 mgr/100 ml. olarak bulunmuştur. Kontrol grubuyla akciğer tüberkülozlu ve akciğer kanserli gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmasına karşın, KOAH grubuyla anlamlı farklılık saptanmamıştır. a₁ - AT yetmezliğinde her zaman KOAH oluşmamasına açıklamak için proteaz inhibitörleri yetmezliği dışında diğer etkenlerinde araştırılması gereklidir.

Akciğerler hastalıkları, Alfa₁ - antitripsin, KOAH

Atala, M. G. (1978). Alfa₁ - antitripsin düzeylerinin saptanması ve bazı akciğer hastalıklarındaki durumunun incelenmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi.