Tavuklarda sellular savunma sisteminde trombocytlerin rolü

1985

Tavuk trombocyt'leri ince pseudopodlara sahip, oval-yuvarlak biçimli hücre lerdir. Heterochromatik yapıda olan çekirdekleri hücrenin ortasına yerleşmiş ve hücre biçimini almıştır. Organelden fakir sitoplazma az miktarda mitochondrion, granüllü endoplazma retikülumu kesesi, veziküller ve granüllere sahiptir. Sitoplazma da lamelli cisimcikler ve değişik büyüklükteki içleri boş vakuoller dikkat çekicidir. Hydrolitik enzimlerden asit fosfataz vakuoller içinde müsbet reaksiyon vermiştir. Tavuk trombocytlerinin kanın pihtılaşmasının yanı sıra mikroorganizmaları fagosite etme yeteneğinde oldukları in vivo ve in vitro olarak açıkça ortaya konmuştur.
Trombocytes in chickens are oval-round shaped cells with thin pseudopods. Their heterochromatic nuclei are located centrally in the cytoplasm and acguired the cell shape. Organella such as mitochondria, granular endoplasmic reticulum, vesicles and special granules are present in little amount in the cytoplasm. Myelin figures and different size empty vacuols are found predominantly. Acid phosphatase enzyme displayed positif reaction in the empty vacuols. The phagocytic activity of trombocytes in chickens beside their coagualiton activity was clearly determined in vivo and in vitro tests.

Trombocytes, Phagocytosis, Acide phosphatase

Özer, A. (1985). "Tavuklarda sellular savunma sisteminde trombocytlerin rolü". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1-2-3), 1-9.