Kur’ân-ı Kerim’e göre Hz. Meryem ve İsa (a.s)

1991

Kur’an-ı Kerim’de Hz. Meryem ve Hz. İsa’nın şahsiyetleri bize, saf tevhîd inancı çerçevesinde takdim edilir. Her ne kadar onların doğumları yaşayışlar birta­ kım harikuladelikler arzetmekteyse de bu hiçbir zaman, onların İlâhî cevher taşıdık­ ları anlamına gelmez, diğer deyişle onlara ilâhlık isnad edilemez. Özellikle Hz. İsa’nın gerek vahiy almadan, gerekse vahiy aldıktan sonra sahibolduğu olağanüstü­ lükler, şu veya bu peygamberinkinden mahiyet olarak farklıysa da temelde beşerî bir alan içinde cereyan etmektedir. Dolayısıyla onların bir peygamberlik işaretinden başka anlamı yoktur. Mesih, bunu bizzat kendisi açıkça ilân etmiştir. Aksine, yani İsa’nın Tanrılığına inanmak hem irrasyonel hem de tevhidin kabul edilemez bir de­ jenerasyonudur.

Hz. Meryem, Hz. İsa, Mesih, Peygamberlik, İmrân âilesi

Güç, A. (1991). "Kur’ân-ı Kerim’e göre Hz. Meryem ve İsa (a.s)". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 3(3), 215-224.