2020-07-09

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu prospektif çalışmanın amacı IVF/ICSI sikluslarında taze embriyo transferi uygulanan infertil hastalarda luteal fazda vajinal laktobasil desteğinin implantasyon oranlarına etkisini araştırmaktır. Vajinal mikrobiyota ve infertilite ilişkisi günümüzde oldukça popüler bir araştırma konusudur ve yapılan çalışmalarda bozulmuş vajinal mikrobiyotanın infertil hastalarda gebelik sonuçlarını olumsuz olarak etkilediği bilinmektedir. Biz de bu sebeple çalışmamızda 88 infertil hastaya kontrollü ovaryan hiperstimülasyon sonrası oosit toplandığı gün vajinal 1x4 tablet vajinal laktobasil desteği sağlayarak, gebelik sonuçlarını laktobasil desteği uygulanmayan 88 kontrol hastası ile karşılaştırdık. Sonuçlarda grupların demografik verileri birbirine benzerdi. Ve çalışmanın birincil sonucu olan implantasyon oranları çalışma grubunda %38,6 kontrol grubunda %32,9 olarak bulundu. Sonuçlar kontrol grubunda daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak benzerdi. Çalışmanın sonucu olarak taze embriyo transferi yapılan infertil hastalarda luteal fazda laktobasil desteği sağlanmasının gebelik sonuçlarına etkisi gözlenmedi.
This prospective study aims to clinically evaluate the effect of adding vaginal lactobacilli to luteal phase support implantation rates in patients undergoing fresh embryo transfer in IVF/ICSI cycles. The relationship between vaginal microbiota and infertility is a popular investigation field, and recent studies show that dysbiotic vaginal microbiota is related to poor pregnancy results in infertile patients. Thus, we enrolled 88 infertile patients who underwent ICSI procedure in the study group. We applied 1x4 tablets of lactobacillus through the vagina on the day of the oocyte pick up procedure. The pregnancy results were compared with the 88 patients who did not receive any lactobacillus support. The demographic parameters of the groups were comparable. Implantation rates were 38.6% in the study group and 32,9% percent in the control group. Although the implantation rate was higher in the study group, the difference was not statically significant. As a result, adding vaginal lactobacilli to luteal phase support does not improve implantation rates in patients undergoing fresh embryo transfer in IVF/ICSI cycles.

İnfertilite, Mikrobiyota, Luteal faz desteği, Laktobasil, Microbiota, Infertility, Luteal Phase Support, Lactobacillus

Aslan, K. vd. (2020). ''Luteal fazda vajinal laktobasil desteğinin IVF/ICSI sikluslarında taze embriyo transferi uygulanan hastalarda implantasyon oranlarına etkisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 46(2), 177-180.