1993-05-05

Karakaş, Nurettin
Polat, Özer
Erdinç, Levent

Hipergliseminin kontrolü ile uzun süreli diyabet komplikasyonlarının gelişmesi arasındaki ilişki üzerine tartışma birçok yayının konusu olmuştur. Diyabetik hastalarda metabolik kontrolünün ölçülebilmesi hakkında tam yeterli testlerin olmaması nedeni ile bu tartışmalar devam etmektedir. Glikozillenmiş hemoglobin HbAıc) ölçümü son 2-3 aylık kan glikoz seviyesinin iyi bir indikatördür. Bu test diyabetik hastaların uzun süreli glikoz kontrolünün en doğru ölçümünü sağlar. Hiperglisemi ile nonenzimatik protein glikozilasyonunun derecesi arasındaki yakın ilişki nedeni ile HbAıc diyabetin uzun süreli kontrollerde kullanılan bir testtir. Son yıllarda HbAıc ölçümleri diyabet teşhis ve tedavilerinin yeterliliğinin kontrolünde, diyabet komplikasyonlarının önlenmesinde ve uzun süreli kan şekeri seviyesinin takibinde kullanılan önemli bir testtir. Bu çalışmamızda 52 diabetes mellituslu hastada HbAıc ölçümleri yapıldı. Bu hastalar diabetik retinopati açısından araştırıldı ve sonuçlar 28 kişiden oluşan kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bulgularımız literatür bilgisi ışığı altında tartışıldı.
The relationship between development of complication in long term Diabetes Mellitus and the control of hyperglycemia has been the subject of argumentations of several reports 1-2 Because of lack of adequate tests for the metabolic control in diabetic patients this controversy continues. The measurement of HbAıc is a good indicator of the last 2-3 montlts's mean glucose level. This test provides the most accurate measurements of glucose levels for long temı control in diabetic patients. Assessment of HbAıc is used for long term control of Diabetes Mellitus because of the close relationship between hyperglycemia and the nonenzymatic glycosylation proteins 3 .Recently, measurements of HbAıc is an important test evaluation of efficiency of diagnosis, treatment, prevention of the complications, and controlling the longtemı blood glucose level. In the present study we measured the glycosylated hemoglobin levels in 52 patients with Diabetes Mellitus and compared with 28 healthy individual control groups. The results were discussed in the light of literature knowledge.

Giikozile hemoglobin, Diabetik retinopati, Diabetes mellitus, Giycosylated bemoglobin, Retinopathy, Diabetes mellitus

Demirel, N. vd. (1993). ''Diabetik hastalarda glikozillenmiş hemoglobin ile diabetik retinopati arasındaki ilişki''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 20(2), 141-143.