16. ve 18. yy arasında Bursa para vakıfları ve Bursa ekonomisine etkileri

The aim of this study is to examine the cash waqfs in Bursa, in the period of Ottoman Empire. On the contrary traditional waqfs, the cash waqfs were established with money to support public services in Ottoman Empire. The gifted capital of the waqf was lent to person who needed finance and after a certain period usually a year they paid back to the waqf the principal plus a certain extra amount, which was then spent for social purposes, In Ottoman society, health, education and welfare were financed by waqfs. That’s why; the cash waqfs carried implications for the economy. Information on cash waqfs of Bursa was the oldiest and the tidiest data. Because of this, especially we examined cash waqfs in Bursa and their effects on Bursa economy. As investigating the cash waqfs which supported in order to meet the needs like education, health, public works and etc. could assist on the constituting different models for new solution offers directed towards nowadays, due to cash waqfs has become serious amounts of cash capital accumulations.
Bu çalışmanın amacı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bursa para vakıflarının incelenmesidir. Geleneksel vakıfların aksine, Osmanlı döneminde, para vakıfları, kamu hizmetlerinin desteklenmesi amacıyla para ile kurulmuştur. Vakfa bağışlanan sermaye, finansman ihtiyacı olanlara borç olarak verilmiş ve daha sonra genellikle bir yıl sonunda borç verilen anapara belirli bir miktar ilave ile sosyal amaçlı olarak kullanılmak üzere geri ödenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nda sağlık, eğitim ve bayındırlık hizmetleri vakıflar tarafından finanse edilmiştir. Bu nedenle, para vakıflarının ekonomiyi etkileri olmuştur. Bursa para vakıflarına ait bilgiler en eski ve düzenli olanlardandır. Bu nedenle, özellikle Bursa para vakıfları ve vakıfların Bursa ekonomisine etkileri incelenmiştir. Önemli miktarlarda nakit sermaye birikimleri oluşturmalarına bağlı olarak; eğitim, sağlık bayındırlık hizmetlerinin karşılanmasında destek olan para vakıflarının incelenmesi, günümüze yönelik, yeni çözümler için farklı modellerin oluşturulmasında yardımcı olabilecektir.

Bu makale 12.Dünya Muhasebe Tarihçileri Kongresinde (20-24 Temmuz 2008 – İstanbul) tebliğ olarak sunulmuştur. Revize edilmiştir.

Waqf, Cash waqf, Bursa cash waqfs, Para vakıfları, Vakıf, Bursa para vakıfları

Alper, D. ve Erdoğan, C. (20099. ''16. ve 18 yy arasında Bursa para vakıfları ve Bursa ekonomisine etkileri''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28(1), 85-99.