2023-12-22

Yaşar, Kübra

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırmada, Eğitim Programları ve Öğretim (EPÖ) tezli yüksek lisans programlarının benzer ve farklı yönlerinin doküman analizi ve öğretim elemanları görüşlerine göre karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve öğrenci beklentilerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırma, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi’nde Eğitim Programı ve Öğretim anabilim dalı tezli yüksek lisans programlarıyla sınırlandırılmıştır. Çalışma grubunu, bu programlarda derse vermekte olan 10 öğretim elemanı ve bu programlardan mezunlar ile programların öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma yöntemi karma araştırma ve araştırma deseni çeşitleme (birleştirme) desenidir. Karma araştırma olması sebebiyle nitel ve nicel veri toplama araçları birlikte kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından, uzman görüşü alınarak nitel veri toplama aracı olarak yarı-yapılandırılmış görüşme formu ile nicel veri toplama araçları olarak öğrenci anketi ve mezun anketi oluşturulmuştur. Elde edilen nitel verilerin analizinde betimsel (tematik) analiz yöntemi ve nicel verilerin analizinde IBM SPSS 22 paket programı betimsel analiz, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; programların başvuru koşulları, öğrenci kabul süreçleri, zorunlu/seçmeli dersler ve mezuniyet koşullarında benzerlikler ve farklılıklarının bulunmasının yanı sıra mezun/öğrencilerin programla ilgili çeşitli beklentilerine ulaşılmıştır.
This research aimed to analyze the similar and different aspects of Curriculum and Instruction (CIP) master's programs with a thesis, according to the document analysis and the instructors' views, and to determine the expectations of the students. The research is limited to master’s programs with the thesis in the Department of Curriculum and Instruction at Bursa Uludağ University and Balıkesir University. The participants consist of 10 lecturers teaching in these programs, graduates from these programs, and students of the programs. The research method is mixed research, and the research design is combined (diversification). Qualitative and quantitative data collection tools were used together since it is a mixed research. The researcher created a semi-structured interview form as a qualitative data collection tool, a student questionnaire, and a graduate (alums) questionnaire as a quantitative data collection tool by taking expert opinions. The descriptive (thematic) analysis method was used to analyze the qualitative data. The IBM SPSS 22 package program descriptive analysis, Mann Whitney U, and Kruskal Wallis analyses were used in the quantitative data analysis. As a result of the research, in addition to the similarities and differences in the application conditions, student admission processes, compulsory/elective courses, and graduation conditions of the programs, various expectations of the graduates/students about the program were reached.

Eğitim programları ve öğretim, Karşılaştırmalı analiz, Öğrenci beklentileri, Program değerlendirme, Yüksek lisans, Comparative analysis, Curriculum and instruction program, Curriculum evaluation, Master degree, Student expectation

Yaşar, K. (2024). Eğitim programları ve öğretim (EPÖ) yüksek lisans programlarının karşılaştırmalı incelenmesi ve öğrenci beklentileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.